Autor: Aira Tammemäe • 25. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endover: seekord me investorite rahale vähempakkumist ei tee

Endover KVB tegevjuht Robert Laud eile ülemärgitud ühisrahastusega saadud 200 000 euro intressile vähemapakkumist ei tee, kuid tulevikus ta seda ei välista.

Eile toimunud ühisrahastuse pakkumine, mis märgiti täis 4 minutiga tõi Endoverile Heina 5 arendusse 200 000 eurot, kuid intressitase 12,25% on suhteliselt kõrge hind. Äripäeva teemaveebile kinnisvarauudised.ee antud kommentaaris nõustub sellega ka Endoveri tegevjuht.

Kas Teile ei tundu, et 12,25% on ilmselgelt liiga kallis hind, millega kinnisvaraarenduseks turult raha osta?

Robert Laud: Kallis hind on alati suhteline. Oleme väitega nõus ja samas nendime fakti, et arvestades meie kogemust arendusprojektide rahastamisel ühisrahastuse abil, on need kõik äärmiselt kiiresti täis märgitud. Investeeringute märkimise aeg on olnud 6 tunnist 10 minutini. Üks põhjuseid on kindlasti see, et nõudlus on märksa suurem kui vastav pakkumine turul. Märkimise kiirus näitab kahtlemata usaldust meie kaubamärgi vastu ja tunnustust ettevõtte tegemiste osas, kuna on teada ka ühisrahastuse protsesse, mille märkimine on arenenud äärmiselt vaevaliselt.

Meie eesmärk on ühisrahastuse turul olla väga pikaajaline osaline ja teha kaubamärk hetkel eelkõige tuttavaks ja usaldusväärseks investoritele makstes ehk selle eest täna kaudselt kõrgemat hinda. See on pikas perspektiivis selgelt win-win suhe turu ja meie vahel. Me oleme veendunud, et kui teostame kümnendat või kahekümnendat vastavat rahastamist, siis meie usaldusväärsus garanteerib finantseerimise märkimisväärselt parematel tingimustel.

Ärioperatsioonid on nende intressitasemete juures kasumlikud. Kindlasti oleme huvitatud lähikuudel finantseerimismahtude kasvatamisest ühisrahastuse valdkonnas oma uutele algavatele arendusprojektidele.

Saate ehk öelda, et kui netotootlus on investori jaoks 12,25%, siis kui palju on raha hind teie jaoks?

RL: Täpset lõplikku intressitaseme hinda me kokkuleppel korraldajaga ei avaldaks, kuid täpsustame, et see on mõnevõrra kõrgem kui investorile makstav netotootlus tulenevalt teenustasudest.

Kui nägite, et ühisrahastuse kaudu tuli vähem kui tunniga soovitud 200 000 eurot kokku ning ülemärkimine oli 243 500 tasemeni, siis kas ei tekkinud soovi teha nn vähempakkumine, et intressi vähendada. Kas see on olnud jutuks?

RL: Intressitaseme vähempakkumise korraldamine ei ole hetkel tõsiselt kaalumisel olnud, kuid tulevikus seda kindlasti ei välista johtuvalt suurest nõudlusest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474