Autor: Lea Korem • 27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti büroopindade turg on Lääne-Euroopast 10-20 aastat maas

1Office Grupp tegevjuhi Ragnar Everesti hinnangul pole kodukontoris töötamise populaarsuse kasv veel Eestis ärikinnisvara mõjutanud.

Äripäeva artikli "Ärikinnisvaraturg ei pane uusi lahendusi otsima" kommentaaris ütleb Everest, et kodukontoris töötamise populaarsuse kasv  pole veel Eestis ärikinnisvara mõjutanud. Kodukontoris töötamine on esmajärjekorras oluline ettevõtjatele, kes ei rendi ärikinnisvara või teeb seda minimaalses mahus.

Kodukontoris töötamisele ülemineku atraktiivsus tööandja jaoks on Tallinna-taolises linnas madalam, kuna tööle sõitmine võtab vähe aega ning rendihinnad ei ole röögatud. Võib öelda, et kodukontoris töötamise võimalust pakkuvate tööandjate puhul kombineeritakse kodu- ja kontoripäevi, seetõttu vajadus kontoripinna järele ei kao täielikult, eriti kasvava ettevõtte puhul.Üks võimalus on ka kontorit jagada. Senine kogemus Eesti turul näitab, et oluliseks peetakse oma privaatset kontoriruumi ning jagamisest on rohkem huvitatud välismaalased. Vähese nõudluse tõttu meie enam jagatud ruume aktiivselt ei paku. Valmivate ja juba valminud uute kontorihoonete tõttu vabaneb Tallinnas vanemaid soodsaid äripindu seniste üürnike kolimisel. Londoniga võrreldes saab rentida otse majalt ka üsna väikeseid alla 50ruutmeetriseid äripindu, mis muudab nõudluse büroohotellide ja jagatud pindade järele väiksemaks.Co-working space- ja lounge-tüüpi lahendused sobivad teatud liiki ettevõtjatele. See on start-up-maailmas aktsepteeritud, et raha koguv ettevõte töötab n-ö põlve otsas diivanil. Muudes valdkondades on aga oluline viisakas aadress, kenad ruumid ja privaatsete kohtumiste võimalus.Värske mõtlemisega ettevõtjad on nüüd valmis oma kuni kümne inimesega kontorit hoidma büroohotellis, kui nad on avastanud selle teenuse mugavuse ja sellega kaasneva aja ning raha kokkuhoiu.Põlvkondade vahetumine muudab ettevõtjate mõtlemist, alla 30aastased inimesed näevad viieaastast üürilepingut ja palgalisi töötajaid juba liigse kohustusena. Turul, kus tulevikku ei saa üle 6–12 kuu prognoosida, on mugavam töötada paindlike lepingutega, mis võimaldavad kiirelt reageerida nii keskkonna kui ka ettevõtte muutunud vajadustele.

Loe pikemalt Äripäevast siit

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474