Autor: kinnisvarauudised.ee • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Halduse võtmeküsimus number kaks: väärtuse loomine

Foto: Raul Mee
Ärikinnisvara haldamisel väärtust looval moel on võtmeküsimuseks number kaks kinnisvara väärtuse kasvatamine, ütleb Baltikumi suurima ärikinnisvara haldusettevõtte BPT Real Estate Group arendusjuht Ülari Niinemägi. Tutvustame Niinemägi kogemuste põhjal viit kõige olulisemat mõttekohta, millest kinnisvara haldamise kontekstis piisavalt ei räägita.

„Kinnisvara haldamine selle korrashoiu tasemel ei loo otsest väärtust, ehkki tagab vara väärtuse säilimise: hooned ei amortiseeru, rahavoog säilib ja nii edasi. Sellist kinnisvara haldamist võib võrrelda vihmavarju hoidmisega. Tagasihoidlikust vihmavarjuhoidjast võiks aga saada piloot, kes roolib vara väärtuse ja esinduslikkuse kasvu,“ rääkis Niinemägi.

Tema sõnul ei ole kinnisvara lihtsalt korras hoidmine pikas perspektiivis tasuv strateegia. „Korrashoiuteenuse osutamiseks ei ole vaja erioskusi, mistõttu ei pruugi sellise teenuse sisseostmine olla põhjendatud, klient võib seda ka ise teha,“ ütles Niinemägi. 

Niinemägi möönis, et hetkel on turuolukord kinnisvara väärtusloome osas problemaatiline, sest kuigi paljudel haldusala inimestel on vajalik pädevus olemas, ei ole omanikud valmis haldajale täiendavaid volitusi andma.  „Tihtipeale ei ole ka teenuse osutajad lisaväärtuse loomiseks valmis. Väärtuse loomise tegevused ajavad kinnisvara  haldaja mugavustsoonist välja: see tähendab ekstra pingutamist, panustamist, riskide võtmist ja enda ohustamist. Selles mõttes on see haldajale ebamugav küsimus.“ 

Väärtust loovate tegevustena tõi Niinemägi välja rahavoo kasvatamise nii tulude suurendamise kui kulude vähendamise osas, kinnistu äriplaani koostamise ja selle kasutamise parimal võimalikul moel vajadusel ka täiendavat ehitusõigust taotledes, juriidiliste, tehniliste ja keskkonna alaste riskide minimeerimise ning nendega seostuvate probleemide lahendamise.

„Tulude suurendamine kvaliteetsete üürilepingute sõlmimise läbi nõuab oskusi ja tavaline haldaja ei pruugi seda teha. Õigete, finantsiliselt tugevate üürnike valimine on pikk protsess, et rahavoog oleks pikaajaline ja garanteeritud, olemas oleks tagatised ning kulutused hüvitataks täies mahus,“ kõneles Niinemägi.

Artikkel on valminud Kinnisvarauudiste konverentsil Ärikinnisvara Haldus peetud ettekande põhjal.

Loe halduse võtmeküsimusest number üks siit.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474