17. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: uudse ärikinnisvara hind ei pruugi olla atraktiive

Rae vallas asuv, käesoleval aastal valmiv lao- ja tootmispind
Foto: Egon Enula, kutseline hindaja, Arco Vara Tall
Ärikinnisvaras ilma tegevate stock-office tüüpi pindade turul on hetkel kõige suurem nõudlus 100-200 ruutmeetriste väikese kontoriga lao- ja tootmispindade järele. Hinnaootus stock-office tüüpi pindadele on klientidel 4-5 eurot ruutmeetrist.

Laonduse aastakonverentsi selle aastases fookuses on laonduses toimuvad suurarendused ning ladudes rakendatavad lahendused, mis aitavad ettevõttel muutuda tõhusamaks.

Muu hulgas tuleb jutuks ka stock-office'ite trendist - kuidas säästa stock-officiga, räägib Balti Kella omanik Richard Õunap.

Toimumiskoht ja -aeg: 27. aprillil Talllink Hotel SPA

Laias laastus võib öelda, et ruumid võiksid jaguneda 80 protsendi ulatuses laopinnaks ja ülejäänu bürooks.

Peamisteks klientideks, kes sääraseid ruume otsivad, on väikeettevõtted, kes vajavad pinda erinevate kaupade ladustamiseks, komplekteerimiseks, pakendamiseks või ka tootmiseks.Taolist nõudlust toetavad tugevalt e-kaubanduse lahendused, sest konkurentsivõimelisemad on need firmad, kes suudavad kaupu kohe ja kiiresti pakkuda.

Enamjaolt soovitakse maaga ühel tasapinnal olevaid ladusid, mille ukseava mõõdud on vähemalt 3 meetrit laiad ja 3,5 meetrit kõrged ning millest mahub sisse sõitma kaubik.Vahest sobiks ka teine või lausa kolmas korrus, aga siis peaks tingimata olema kaubalifti kasutamise võimalus.

Hinnaootus stock-office tüüpi pindadele on klientidel 4-5 eurot ruutmeetrist. Kas see arendajatele ka alati atraktiivsena tundub, on iseasi. Sageli küsivad arendajad parema asukohaga ja uutel väiksematel (kuni 400-ruutmeetristel) pindadel hinda 6-7 eurot ruutmeetrist.

Praegu püsib suur nõudlus piirkondade vastu, mis asuvad asustatud aladel. Pealinna puhul võib näiteks tuua Mustamäe, Põhja-Tallinna ja Peterburi tee äärse piirkonna, kaasa arvatud Suur-Sõjamäe.

Põhimõtteliselt võib aluseks võtta ala, kus opereerib ühistransport, mis oluliselt lihtsustab tööjõu leidmist. Kohtades, kus töötajate ja klientide ligipääs on transpordi tõttu raskendatud, puudub nõudlus sellistele pindadele. Pigem sobivad sinna suuremad logistikapargid ning tootmishooned.

 

Autor: Arco Vara äripindade maakler Reimo Simsalu

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474