14 juuni 2016

Karm konkurents on arendajad paindlikuks muutnud

Karm konkurents on arendajad paindlikuks muutnud  Foto: Andras Kralla

Uue korteri ostul on paljude soov, et see saaks võimalikult enda soovide järgi ehitatud. See tähendab aga sageli muutusi projektis või lisatöid. Mis see kliendile maksma läheb, analüüsitakse 15. juuni Äripäeva ehituse rubriigis.

Karm konkurents on muutnud arendajad vastutulelikuks ja muudatustega keegi lisatulu teenida ei ürita – kui otsest lisakulu pole, kinnisvara hind sellest ei tõuse.

Kui inimene ostab uusarendusse korteri, tahab ta, et see vastaks tema soovidele. Kui maja on alles paberil või ehitusjärg pole väga kaugel, on projekti teatud määral võimalik muuta, näiteks sauna asemel ehitada suuremat sorti vannituba või lisada vaheseinu, et tube saaks rohkem.

Pärnasalu Kodu arendava OÜ Toomkinnisvara maakleri Reimo Tahula sõnul on projektist lähtuvalt võimalikud erinevad lahendused. “Sõltub muidugi, kui palju soovib klient planeeringut muuta, kuid üldjuhul on see võimalik,” märkis ta. “Üsna paljud huvilised soovivad, et korter tehtaks nende käe järgi. Meile tundub, et see on pigem kasvav trend,” selgitas Tahula.

Soovid on seejuures erinevad. “Mõned soovivad, et planeeringut muudetaks vastavalt võimalustele, teised jälle, et paigaldadaks näiteks heliisolatsiooni tarbeks mõni lisatihend,” selgitas Tahula.

ASi SRV Ehitus arendusjuhi Ülar Hallikivi sõnul puutub ta lahenduste muutmisega tihti kokku. “Kõik sõltub sellest, mis faasis kliendil muudatuste plaan tekib ning mis iseloomuga need on. Juhul kui projekt on alles paberil või korter ei ole veel lõpuni valmis ehitatud, peab klient üldjuhul tasuma vaid materjalide hinna vahe,” selgitas Hallikivi.

Ta lisas, et juhul kui soovitakse muuta hoone kandevkonstruktsioone, tuleb muuta ehitusprojekti ning uuendada ehitusluba. “Ehitusloa uuendamine on vajalik ka siis, kui soovitakse kortereid kokku ehitada ja seeläbi muutub korterite arv majas,” ütles Hallikivi. “Meie oleme uutes arendustes juba ette näinud, et teatud projektimuudatusi tuleb alati ette ja näiteks ehitusloa muudatustest põhjustatud kulud katame ise. Üritame võimalikult palju oma klientidele vastu tulla.” 

Hind sõltub ümberehituste mahust ja keerukusest

“Kui jutt käib mõne lisatihendi paigaldamisest parema heliisolatsiooni nimel, pole see tavaliselt märkimisväärne kulu. Kui aga muudetakse maksimaalse lubatu piirides planeeringut, on kulu tavaliselt suurem,” selgitas Tahula.

Pärnasalu arenduse puhul püütakse mõistlikud kulud müügihinna sisse paigutada. “Kui aga ümbertegemist võrreldes originaallahendusega on palju, on tegemist müügihinnale lisanduva kuluga,” selgitas Tahula.

Lahenduste muutuste analüüs kliendile enamasti lisakulu ei too. “Tavaliselt on meil teada piirid, mille ulatuses saame muudatusi teha, ja seetõttu saame kohe sellest ka huvilist teavitada. Ümberprojekteerimise ja dokumenteerimisega enamasti lisakulusid kliendile ei kaasne, samas seda ei saa ka kunagi välistada, sest kõik sõltub soovi keerukusest realiseerimisel. Kõige tavalisemal juhul püüame need tegevused paigutada küsitava müügihinna sisse,” rääkis Tahula.

Pikemalt on võimalik artiklit lugeda 15. juuni Äripäevast.

Autor: Mariliis Pinn, Äripäaeva kaasautor

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806