30. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jostov: Eestit tabas lähipoodide buum

Gert Jostov ja Kristi Lomp
Foto: Tiit Mõtus
Täna Ülemiste Citys toimunud arutelul rääkis Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov, et Eestit on tabanud lähipoodide buum.

Igapäevaostude tegemiseks eelistatakse üha enam väikseid ja kompaktseid toidupoode kombineerituna e-kaubandusega. Samas eeldab tarbija, et lisaks kodu lähedal asuvale kauplusele on tulevikus toidupood olemas ka igas ärikvartalis, teatas Ülemiste City arendaja pärast Selveri nurgakivi paneku tseremooniat.

„Mida lühem on aeg ja teekond, mis kulub igapäevaostude tegemisele, seda parem,“ kommenteeris Jostov. „Ilmselt just seetõttu on suurte super- ja hüpermarketite kõrvale hakanud meil tekkima palju väiksemaid poode ja neid tekib tulevikus juurde.“

Jostovi sõnul on inimesed õnnelikumad, kui nad kolivad töökohale lähemale, kuid veel õnnelikumad on nad siis, kui poed tulevad neile mitte ainult koju, vaid ka töökohta kohale.

Selver ASi tegevjuht Kristi Lomp juhtis tähelepanu sellele, et Eestis on 15 erinevat toidukaupadega tegelevat jaeketti, mida opereerib 10 ettevõtet. See tähendab, et toidukaubanduse turg on täna äärmiselt pingeline. Lomp prognoosis, et peatselt kuuleb uudiseid kaupluste sulgemisest, mis ei ole ostjaile atraktiivses asukohas, kuid kus ei ole varem söandatud uksi kinni panna.

Lombi sõnul tuleb jaekauplejatel täna väga põhjalikult läbi mõelda, mida ja kuhu ehitada. Selver avab uusi poode, aga laienemise lõpp on lähedal. Kaubanduspinda on Eestis lihtsalt liiga palju.

Swedbanki analüütiku Urmas Simsoni sõnul ei oleks õige jaekaubanduse tulevikku prognoosida pelgalt elanikkonna arvu ja jaekabanduspinna ruutmeetrite järgi. Kõik on suhteline ja oleneb eelkõige sellest, kuidas Eesti majandusel tervikuna läheb. „Näiteks, kas keegi mäletab, mis oli keskmine palk Eestis 2004. aastal, kui avati mitmed Tallinna suurimad kaubanduskeskused? See oli 460 eurot. Selle ajaga võrreldes on meil keskmine palk kasvanud 150% ja jaekaubanduse mahud on kasvanud +80%. Kas kaubanduspinda on järgmise 5 või 10 aasta valguses liiga palju või mitte, otsustavad majanduse üldised arengud, eelkõige eksportöörid,“ selgitas Simson.

Ülemiste Citys asuvale Sepapaja tn 2 hoonele asetati sümboolne nurgakivi, millega tähistati ajaloolise ehitise taassündi. Tuleval suvel avab majas uksed Selveri toidupood, mis varustab ärilinnaku arvukaid töötajaid. Ärilinnakus on oma lasteaed, kool ning muud üürnike ning nende töötajate tegevust ja igapäevaelu toetavad teenused.

Loe Sepapaja 2 hoone renoveerimisest siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474