7. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: ostjad eelistavad uusi kortereid

Swedbanki orav, kes värbab eraisikuid panga teenuseid kasutama
Autor: Andres Haabu
Swedbanki hinnangul on küll eluasemelaenude kasv pidurdunud, kuid samal ajal kasvab uute korterite ost.

Swedbanki hinnangul on kinnisvara turu aktiivsus ja hinnad Eestis stabiliseerunud. Aasta esimese 10 kuuga on eluasemelaenude maht kasvanud ca 6%, kuid võrreldes 2015. aastaga on kasv aeglustunud. Uute korterite osakaal on tõusnud 29%ni kõigist korterite ostu-müügitehingutest.

Pakkumises olevate uute korterite maht on kasvanud enim Harjumaal. Enim uusi kortereid on pakkumises Kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, järgnevad Haabersti ja Lasnamäe. Pirita ja Nõmme on ainukesed linnaosad Tallinnas, kus arendatavate korterite maht ei ole viimasel neljal aastal kasvanud.

Swedbanki eraisikute panganduse juhi Kaie Metsla sõnul on majanduskeskkond Eestis laenamise vaatevinklist soodne. „On loomulik, et kui majandus kasvab, siis kasvab ka tarbijate kindlustunne ning vastavalt ka valmidus teha suuremaid otsuseid, nagu näiteks kodu ostmine või vahetamine suurema või parema vastu,“ kommenteeris Metsla. Ta lisas ühtlasi, et Swedbanki andmetel ostetakse 44% korteritest pangalaenuta.

Kõige sagedamini võtavad eluasemelaenu jätkuvalt 28–30-aastased inimesed. „Laenutaotlejate sissetulek jääb valdavalt vahemikku 1000-1500 eurot, samas suureneb tasapisi üle 1500 euro suuruse sissetulekuga laenajate osakaal. Enamike klientide omafinantseering on vahemikus 5000-15 000 eurot, mis annab ostetava kinnisvara hinnast ca 20%. Kõige suuremaid eluasemelaene võtavad kolmekümnendates aastates kliendid,“ ütles Metsla.

Loe täispikka lugu Äripäevast.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474