27. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKFL: 2016 oli korterite aasta

Ardi Roosimaa
Autor: Andras Kralla
Elamispindade turu aktiivsus oli 2016. aastal kõrge, kuid äripindade aasta oli märkimisväärselt tagasihoidlikum, teatas Eesti Kinnisvarafirmade Liit (EKFL).

Tagasivaatest EKFLi ümarlaual selgus, et elamispindade turu aktiivsus on endiselt kõrge, aga hinnakasv hakkab pidurduma. Kuumenemise märke on näha, ent ülekuumenemisest on veel vara rääkida, rääkis EKFLi juhatuse liige kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Hindade statistilist kasvu toetas müüki tulnud uusarenduste hulk. Toompargi sõnul tuleb elamispinna turul buum ja kriis kindlasti, kuid millal, ei ole praegu veel selge. “Oleme absoluutnumbrites 2007 tasemel tagasi, aga tööhõive on kõrge ja palgad on märkimisväärselt kasvanud. Ostujõud on hea ja majanduse suhtarvud mõistlikud,” kirjeldas ta hetkeseisu. Parafraseerides ühte endist poliitikut ütles Toompark: “Kui see on buum, siis sellises buumis ma tahaksingi elada!”

Äripindade tehinguaktiivsuse poolest oli lõppev aasta oodatust märkimisväärselt tagasihoidlikum. Peamistes segmentides jäid hinnad samaks, võttis toimunu kokku EKFLi juhatuse liige Ardi Roosimaa.

Büroopindade turg näitab ülepakkumise märke ja üürid on pigem languses. Kaubanduses on tunda muret selle üle, et planeeritavad keskused ei too turule uut kvaliteeti ning konkurents läheb tihedamaks. Perspektiivis tähendab see survet üürihindadele ja vakantsuse tõusule, rääkis Roosimaa.

Logistika- ja tootmissektoris toimub orgaaniline kasv ning silmaga nähtavat kuumenemist ei ole. Sellest tulenevalt võib lähiaastatel logistika- ja tootmiskinnisvara sektorist oodata kõige suuremat stabiilsust. Infrastruktuuri areng ilmselt kiireneb uue Euroopa Liidu toetustevooru avanemise ja ehitustellimuste suurenemise tulemusel.

Roosimaa tõi samas välja, et start-up’ide loomine on pead tõstmas ka kinnisvarasektoris, kus need on rahandussektori start-up’ide järel edukuselt teised.

Kuna globaalselt toimus 2016. aastal palju muutusi, mis tõi aktsia- ja rahaturgudel kaasa ebakindlust, voolas raha endiselt kinnisvarasse. Ka Eestis registreeritud kinnisvarafondidele oli aasta väga edukas. 2015 aasta algusest on nende varade maht kasvanud üle kahe korra.

EKFL ootab 2017. aastalt majanduskeskkonna stabiliseerumist. Samal ajal ootab Eesti kinnisvaravaldkond uuendusi ega ole immuunne muutustele. Uute materjalide, tehnoloogiate ja lahenduste toomine kinnisvara valdkonda annab pikemas perspektiivis väga kõrget tootlust. Uuringute ja arenduse vallas ei ole Eesti aga praegu kaugeltki maailma esirinnas ning erasektori tugi oleks äärmiselt vajalik, kommenteeris Roosimaa.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474