28. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas KredEx rahastab tehnoloogilisi uuendusi?

SA KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Jarmo Liiver
Foto: Raul Mee
Mitmed KredExi laenud ja teenused aitavad ehitus- ja kinnisvaraettevõtetel tehnoloogiliselt paremale järjele saada, vahendas ajakirjanik Merit Pärnpuu tänaselt Äripäeva tehnoloogiakonverentsilt.

Tehnoloogiliste uuenduste kasutuselevõtuks ning turvaliselt välisturgudele laienemiseks saab kasutada KredExi riigi garantiiga tagatist, krediidikindlustust, laenu või riskikapitali, rääkis ehituses üha laiemat kõlapinda leidnud BIMile keskenduval tehnoloogiakonverentsil SA KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Jarmo Liiver. Praegu on võimalik saada KredExi abil nii tehnoloogia-, stardi-, kapitali- kui ka ekspordilaenu. Vaieldamatult kõige popim teenus on riiklik käendus, mida pakutakse tavalise pangalaenu võtjatele.

„Kui teil on soov rakendada oma igapäevatöös mingit uut tehnoloogiat või teadmist, siis hõlmavad need uuendused tihtipeale vaid personalikulu või mõnda programmijuppi, mis panga mõistes on täiesti mitteaktsepteeritav tagatis. Kuna tüüpilise ehitusettevõtjana teil väga palju tagatisi ei ole, saame meie appi tulla,“ ütles Liiver ja lisas, et laenust või liisingust on nad valmis tagama kuni 75%.

Näiteks droone või 3D printerit ei olda praegu valmis kuskil liisima ning pank soovib ettevõtja ostu rahastamiseks laenuvõtjalt täiendavat tagatist. Siin saab KredEx aidata pangalt väikese tasu eest rahastuse saada, kui ettevõtjal endal võimalus puudub.

Laenud laienejatele ja eksportijatele

KredExi kaudu suunab riik Eesti ettevõtete finantseeringuks umbes 150 miljonit eurot aastas. Ehitussektori osakaal sellest mahust on märkimisväärsed 15–20%, millega on ehitusettevõtjad finantseeringu saajate esireas. „Me üritame pangandussektorit täiendada, me ei konkureeri nendega, võib-olla vaid mõne teenuse osas väheke“ kommenteeris Liiver.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juht märkis, et ühe tehingu maksimum ühe kliendi kohta on 5 miljonit eurot. "Tavaliselt kasutab ehitussektor neid kõige rohkem erinevate garantiide puhul. Kuna ehituse iseloom ja sektori toimimise loogika on selline, et väga palju antakse omavahel garantiisid, kuulub päris suur osa meie portfellist nende garantiide alla," märkis Liiver. Viimaste aastate lõikes on KredExis üha enam ka selliseid projekte, kus ehitatakse välisriikides. „Meil on olemas lahendused, kus saame aidata ettevõtetel kasutada neid garantiisid ka välismaal selliselt, mis tal parajasti vaja on,“ lisas Liiver.

Igast pangakontorist saab nõustamist KredExi teenuste kohta. Samas ei ole harvad juhused, kus laenuvõtjad pikka aega isegi ei tea, et nad KredExi teenuseid kasutavad, sest pank on dokumendid nende eest ära vormistanud.

KredExi kuni 100 000 eurose stardilaenuga saab alustada uut ettevõtet või luua täiesti uut valdkonda. Stardilaenu puhul vaatab KredEx esmalt rahastust taotleva inimeste tausta, aga ka äriidee põhjendatust ning teenust-toodet ostvate klientide olemasolu, mis tagab plaanitud äri käivitumise.

Kapitalilaen on KredExi teenus ettevõtete omakapitali kasvatamiseks, et nad saaks kasvu võimendamiseks pangalaenu võtta. „Oleme välja töötanud teenuse, kus saame laenata ettevõtetele 2 miljonit eurot omakapitali. Üldjuhul teeme seda koos pangaga nii, et pank annab teise samapalju juurde. Meie ei küsi tagatist,“ selgitas Liiver.

Ekspordilaen võimaldab saada käibevahendeid ajaks, mil ettevõte peab juba tootma või teenust osutama, kuid ostja selle eest veel maksma ei pea. Näiteks kui Eesti ettevõte ehitab välismaal, kus projektide maksetähtaeg saabub alles kahe aasta pärast, saab välisostjaga allkirjastatud ostu-müügi lepingu põhjal taotleda KredExist ekspordilaenu ja hakata selle abil kohe ehitama.

„Eksportija ainuke mure on see projekt valmis teha. Meie ainuke tagatis on meie enda tütarettevõtja krediidikindlustus,“ rääkis Liiver. „Ettevõtja seisukohast on see mugav lahendus sellepärast, et ta ei pea muretsema maksetähtaegade ega millegi muu pärast, vaid saab tegeleda oma põhitegevusega.“

Mitte ajada sassi toetustega

Tasub meeles pidada, et KredEx ei anna ettevõtetele toetust, vaid pakub tasulisi teenuseid. Nende teenuste kasutamise eest peavad ettevõtted ise maksma. Kui KredEx annab ettevõttele laenu, tuleb see laenuandjale kokkulepitud ajal tagasi maksta.

KredExi teenuseid kasutavad 90% ulatuses mikroettevõtjad, kelle vaade on tavaliselt ühe projekti põhine. „Meie enda nägemus on, et seda on vähe ja et ettevõtjad peaksid vaatama kaugemale ning tahtma jõuda järgmisele arenguastmele,“ kommenteeris Liiver. „Finantsasutusena pakume ettevõtetele tuge, et neil oleks võimalik see arenguhüpe sooritada. Arvame, et ettevõtjad peaksid ise haarama initsiatiivi ja kui nad seda teevad, siis nad tavaliselt teavad ka, mida nad teevad. Ka BIMi (KredExi abil rahastamise – toim) puhul peaks ettevõtja ise ära tunnetama, kas tal on seda vaja või mitte.“

Tehnoloogialaenu eripära

Tavaliselt KredEx ettevõtetele ise raha üle ei kanna, kuid siin on üks erand – tehnoloogialaen. „Me laename ettevõtetele esimese sissemakse jaoks raha. See (laen – toim) on võimalik kätte saada null-omafinantseeringuga,“ selgitas Liiver.

KredExi allutatud laenu summa on kuni 2 mln eurot, kuid mitte rohkem kui 40% projekti maksumusest. Ettevõtte omakapital ja omafinantseering peavad kokku olema vähemalt 50% tehnoloogialaenust. KredExi tehnoloogialaenu kasutamise puhul on pangalaenu või liisinguintress kuni 2% võrra suurem sõltuvalt finantseerimise määrast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474