27. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstateGuru: maaklerid ei tea veel, kuidas saame neid aidata

EstateGuru äriarendusjuht Daniil Aal Äripäeva ehituskonverentsil
Foto: Raul Mee
Kinnisvaraostjad saavad loota ühisrahastusplatvormile seal, kus pank neile eluasemelaenu ei anna ning aidata maaklereil tehingud lõpuni viia, rääkis EstateGuru äriarendusjuht Daniil Aal intervjuus Aira Tammemäele.

Järgneb intervjuu 29. märtsil kinnisvarateemalisel Müügi Edulugude konverentsil (vt kava SIIT) esineva Daniil Aaliga, kes toob maaklerite hommikukonverentsil konkreetsed näited, kuidas EstateGuru saab maakleril aidata kinnisvara müüa.

Mida arvavad kinnisvaramaaklerid ise teie ärist? Tean, et olete aktiivselt turul ringi käinud ja ühisrahastusest maakleritega rääkinud. Mida toovad välja nn skeptikud ja vastupidi, kuivõrd maaklerid on ise teie kaudu kinnisvarasse investeerinud?

Kahjuks ei tegele täna Eestis kinnisvaramaaklerid või ka kinnisvarafirmad laiemalt ostjale või arendajale finantseerimislahenduse leidmisega. Seega ei ole meie kogemusel valdav osa kinnisvaramaaklereid kahjuks veel väga hästi mõistnud, milles meie ärimudel seisneb ja kuidas meie finantseering saaks ka neid tehingute lõpuni viimisel aidata. Olles turuga hästi kursis teame, et tihti jäävad tehingud ära, sest ostja ei suuda müügis oleva vara ostu finantseerida.

Sellistes olukordades saab EstateGuru maaklerit ja klienti aidata, pakkudes vara ostmiseks või arendamiseks finantseerimislahendust. Samuti pakume maakleritele ka vihjetasu, mille tulemusena võib maakler oma tehingu tegemisest teenitavat tulu veelgi tõsta.

Kindlasti peame omalt poolt tegema jätkuvat teavitustööd, et maaklerid ja maaklerfirmad mõistaksid paremini, kuidas me saaksime üksteisele kasulikud olla.

Me ei tunne, et kinnisvaravaldkonnas oleks välja kujunenud mingi kindel ring skeptikuid. Küll aga näeme seda, et paljud valdkonnas tegutsevad inimesed ei ole siiani väga hästi mõistnud, milles meie pakutav finantseerimislahendus täpsemalt seisneb ja miks on selline rahastuse kaasamine majanduslikult otstarbekas.

Turg üldjoontes teab, mida ühisrahastus pakub väikeinvestorile ja kinnisvaraarendajale. Aga võtame nüüd ühe teise näite. Minul on väike ettevõte, mille bilansis on muuhulgas kaks kinnisvaraobjekti, üks neist on puhtalt investeering. Tegemist on Tallinnas asuva 3-korterilise korterelamuga. Selle maja renoveerimine annaks oluliselt elupinda juurde, aga nõuab ka investeeringut. Põhimõtteliselt on mul valida, kas müüa selles majas asuv korter või võtta ette renoveerimine. Kas teie oskate midagi pakkuda?

Kindlasti saame pakkuda antud vara tagatisel finantseerimislahendust, sest Tallinna linnas paiknev kortermaja on piisavalt hea ja likviidne tagatis. Sellise vara puhul oleme üldjuhul võimaldanud finantseerimist 50-60% ulatuses tagatisvara turuväärtusest, mis peaks kindlustama piisava laenu tagatuse ka kinnisvaraturu tagasilöögi korral.

Tagatise olemasolu ei ole siiski ainus kriteerium, mille järgi EstateGuru laenuprojekte hindab. Lisaks tahame me alati aru saada, kas inimene, kes laenu võtva ettevõtte taga seisab, on usaldusväärne ja omab piisavat kompetentsi.

Ehk siis antud juhul tahame me aru saada, kas hoone renoveerimine on üldse kasumlik ettevõtmine ja kas kogu projekt on piisavalt põhjalikult läbi mõeldud. Meile on oluline, et pärast kõigi kulude, sh intressikulude kandmist, jääks kliendile piisavalt raha, et jätkuks motivatsiooni projekti lõpuniviimiseks. Samuti peame aru saama, kas planeeritud kulud renoveerimistöödele ja renoveeritud korterite müügihinnad on realistlikud ning arvestavad ka võimalikke pessimistlikumaid stsenaariume. Lisaks on oluline kliendi varasem kogemus ehituse- ja kinnisvaraprojektide juhtimisel. Kui see puudub, on oluline tugevate ja usaldusväärsete ehitus- ja müügipartnerite olemasolu.

Millised on teie aasta 2018 prognoosid? Kui palju raha läbi teie võiks aastas kinnisvarasse liikuda?

Meie hinnangul on 2018. aasta kinnisvaraturul väga sarnane 2017. aastale ehk turg on aktiivne, kuid stabiilne. Oleme täheldanud, et ka väiksemates linnades on tekkinud arendajatel huvi alustada erinevaid väiksemaid arendusprojekte.

EstateGuru kaudu kinnisvarasse tehtavate investeeringute summad on samuti tõusujoonel. Kui 2016. aastal oli EstateGuru investeeringute maht ligikaudu 12 miljonit eurot, siis juba 2017. aasta algus näitab tuntavat aktiivsuse tõusu ning mahtude oodatavat suurenemist. Lisaks Eesti ja 2016. aasta septembrikuus avatud Läti turule oleme tänavu sisenenud ka Leedu turule ning järgnevad sihtkohad on juba ette valmistamisel. Seega tõusu on oodata nii investeeringu mahtude, investorite arvu kui ka uutele turgudele laienemise arvelt.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474