20. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SOL: tuleohutus&shysüsteemide hooldus ununeb

Priit Sipelgas
Foto: SOL Eesti
Tuleohutussüsteemide puhul unustatakse sageli ära, et neid peab kontrollima ja hooldama, räägib SOL Eesti tegevjuht Priit Sipelgas.

Priit Sipelgas vastab kinnisvarauudised.ee küsimustele.

Müütide loetlemisel maikuu Kinnisvaras mainisite, et ehitaja ei pruugi tehnilisi süsteeme lõpuni ehitada ning hakkab puudusi kõrvaldama hoolduse käigus. Milliste süsteemide puhul on selliseid asju SOLi teada ette tulnud?

Oleme kohanud siirat üllatust, et neid üldse peab kuidagi hooldama.

Konkreetselt vist ei olegi ette tulnud, aga fakt on see, et meie hooldajana, oleme juhtinud peale hoonete valmimist ja seda hooldama asudes omaniku tähelepanu väga paljudele puudustele, millele ilmselgelt ehitajal oma ehitatud süsteemi hooldades ei oleks olnud mingit huvi tähelepanu juhtida. Selliseid juhuseid on olnud pea iga süsteemi osas: elekter, nõrkvool, ventilatsioon, jahutus, ka tuleohutussüsteemid. Näiteks ei ole nõuetekohaseid tähistusi, projekti järgi ette nähtud tulekustuteid, tuletõkkeuksed on valesti paigaldatud või vale tulekindlusega jne.

Enamasti unustatakse ära, et ka tuletõkkeuksed on hoone tuleohutussüsteemi osa.

Mida tasuks suurte ärihoonete omanikel tuleohutussüsteemide hooldust korraldades ja haldusfirmadelt tellides kindlasti arvestada, et tuleõnnetuse juhtudes süsteemid korralikult tööle hakkaks ning kindlustus kahjud välja maksaks?

Tuleohutussüsteemide puhul on palju nõudeid, mida peaks jälgima, näiteks, et hooldus oleks korraldatud vastavalt seadusele. Samuti on oluline jälgida vastavaid määrusi ja seda, kellel on üldse õigus mingeid süsteeme hooldada, et hilisemaid probleeme vältida. Näiteks ei tohi hoone suitsuluukide ja ventilaatorite hooldust teha igaüks, vaid ainult vastava kvalifikatsiooniga isik. Suitsuluukide puhul oleme kohanud siirat üllatust, et neid üldse peab kuidagi hooldama.

Tulekustutite puhul ei piisa ainult kontrollimisest iga kahe aasta tagant, vaid on vaja teha ka visuaalset vaatlust igas kvartalis, mis tuleb fikseerida vastavas päevikus. Sprinklerisüsteemide puhul on samuti ette nähtud väga täpsed nõuded süsteemi hooldamisele, samuti sellele, millise kvalifikatsiooniga isikul on õigus hooldust teha.

Tuleohutussüsteemide puhul unustatakse enamasti ära, et ka tuletõkkeuksed on hoone tuleohutussüsteemi osa ning et neid tuleb kontrollida ja hooldada. Samuti peab igal aastal kontrollima hoone tuletõkketsoonide terviklikkust ja ka ventilatsioonitorustiku puhtust vastavalt standardile. Sellistest kohustustest saadakse teadlikuks enamasti alles siis, kui järelevalveorganid on vastava ettekirjutuse teinud.

Priit Sipelga artikkel "Kolm levinuimat müüti kinnisvarahoolduses ilmus 2017. aasta maikuu Kinnisvaras (vt SIIT). Kõiki Äripäeva Kinnisvara eriväljaandeid saad lugeda SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474