Autor: kinnisvarauudised.ee • 21. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandis napib äripindu

Foto: Raul Mee
Viljandit kimbutab äripindade nappus. Eriti suur vajadus on laopindade järele, ent puudus on ka väiksematest tootmispindadest. Ülim aeg on avada siin ka nüüdisaegne pop-up-kontoritega loomekeskus, kirjutab Arco Vara maakler Anna Volmer Raud ettevõtte blogis.

Erakordselt suur vajadus on Viljandis laopindade järele. Enim nõutud on 60–120 m2 suurused laoruumid või garaažid – ettevõtted soovivad ladustada erinevaid tarvikuid, kaupa ja tootmismaterjale ning väiksemad ettevõtted vajavad ruume teeninduspinnaks. Samuti vajavad eraisikud ruume, kus hoiustada mootorrattaid, jalgrattaid, vanu autosid, rehve, mootorpaate jne. Eraisikud soovivad garaažiboksi pigem üürida, ettevõtted oleksid valmis ka ostma, ent pakkumises olevad ruumid on kas liiga suured või jäävad hinna tõttu kättesaamatuks.

Üks võimalik lahendus oleks uusi äripindasid juurde ehitada, sobivad tööstuspiirkonnad on Viljandis isegi olemas. Samas on see arendajale risk, sest ettevõtete täpseid soove ette aimata on keeruline. Uute äripindade ruumid peaksid olema kergesti kombineeritavad, vastavalt rendilevõtja vajadustele. 

Suur vajadus on Viljandis tänapäevaste loomekeskuste järele. Noorte ettevõtjate ootused äripindadele on muutunud: otsitakse ruume, kus võiksid koos töötada mitmed loomemajanduse ettevõtted. Samuti on kasvanud kaugtöö osakaal. Heaks lahenduseks oleks luua pop-up-kontoreid, mida vajadusel saaksid kasutada Viljandis ajutiselt peatuvad ettevõtjad.

Nõudlus väiksemate pindade järele

Suur nõudlus on ka tootmis- ja teeninduspindade järele. Suuremad tootjad on ehitanud omale tootmishooned just põhjusel, et olemasolevad ruumid ei ole rahuldanud nende vajadusi. Väiksemate pindade järele on aga nõudlus turul endiselt suur. On ka suuremaid ettevõtteid, kes tahaksid ruume rendile võtta, näiteks mööblikaupluse või treeningsaali rajamiseks. Huviliste seas on ka välisriikide tootjafirmasid, näiteks tahab üks elektritarvikuid tootev  Hiina ettevõte liikuda Euroopa tarbijale lähemale. Sobivaid ruume aga napib.

Enamik vanadest tootmishoonetest on kohandatud ja kasutuses. On ka tühjana seisvaid hooneid, ent neid on tänapäeva nõuetele vastavaks kohandada juba peaaegu võimatu või siis ebamõistlikult kallis.

 

Loe pikemalt ettevõtte blogist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474