Autor: Raul Reino • 14. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara ostuhinnast on olulisem kogu omamiskulu

Kodu valides arvesta, et kõige madalama ostuhinnaga variant ei pruugi olla pikas perspektiivis kõige kasulikum, vaid just kõige madalama omamiskuluga vara on üldiselt mõistlikum ost, kirjutab Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino.
Foto: Pixabay

Inglise keelses kirjanduses ja eriti infotehnoloogias on tuntud Total cost of ownership või TCO mõiste, mille vaste võiks olla kogu omamiskulu. Kogu omamiskulu on vara ostu-, kasutamis-, uuendamis- ja haldamiskulud kokku. Ostujärgsed kulutused võivad olla meeletud ja erineda kordades.

Käesoleva aasta alguse uudistevoos ei pälvinud suuremat tähelepanu fakt, et tarbijahinnaindeks tõusis 2018. aastal 2017. aasta keskmisega võrreldes 3,4%. Kinnisvaraturgu puudutab antud hinnakasv kõige otsesemalt, sest indeksi aastamuutuse suurimaks mõjutajaks oli eluase, mis andis kogutõusust veerandi.

Suurima panuse sellesse andsid 10,9% kallinenud kodudesse jõudnud elekter, 15,3% kallinenud tahkekütused ja 7% kallinenud üürid. Eluaseme kulude kasvu ei tohiks kergekäeliselt suhtuda kasvõi põhjusel, et elektri või tahkekütuste hinnatõus toimub mõnevõrra varjatumalt ega pälvi sedavõrd suurt avalikkuse tähelepanu nagu kinnisvara hinnad või ka euribori kasv.

Millega peaks, madalat omamiskulu silmas pidades, arvestama kinnisvara ostu planeeriv inimene? Nimekiri on pikk, aga olgu siinkohal välja toodud mõned soovitused:

•Kinnisvara ostmisel tuleb esimene suur valik teha uusarenduse ja järelturu kinnisvara vahel. Kõrgema tehinguaktiivsusega piirkondades tehakse ca 70 % tehingutest vanema kinnisvaraga eelkõige nende odavama hinna tõttu, samas teatud segmentides ja asukohtades ei ole hinnavahe sedavõrd suur, et tuleks uusarendus eelduslikult kõrge hinna tõttu kohe kõrvale lükata. 20-aastase laenugraafiku juures ei pruugi igakuised kuumaksete vahed olla märkimisväärsed.

•Energiatõhususe tase on juba täna ehitatavatel hoonetel kõrge ning lähiaastate nõuded kergitavad taset veelgi. Nii riiklikud nõuded kui ka väljakujunenud praktika ja turunõudlus räägivad ühte keelt – hinnatakse kõrget ehituskvaliteeti, väiksemaid energiaarveid ja paremat sisekliimat.

•Järelturu kinnisvara ostes nõua kindlasti omaniku või maakleri käest kommunaalarvete ajalugu. Ühes majas on kütte hind m2 kohta 1,1 €, teises majas 2,3 €, kolmandas majas tegelevad elanikud sise- ja väliskoristusega ise, neljandas majas tuleb koristuse eest maksta paarkümmend eurot kuus. Nende summade kõrval ei ole 0,25 % euribori hinnatõus enam selline, mis sunniks paanikanuppu otsima.

•Järelturu kinnisvara puhul jagunevad hooned omakorda kas ajahamba poolt puretuna natuke väsinuteks või siis sageli Kredexi abil väga korralikult renoveeritud hooneteks. Tavaostja eelistab enamjaolt renoveeritud hoonet. Aga jällegi, nõua kindlasti välja omaniku või maakleri käest kommunaalarvete ajalugu, kust näeb kui suure laenu ja mis perioodiks on korteriühistu võtnud maja renoveerimiseks.

Täispikk artikkel Domus Kinnisvara lehel

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474