Autor: Tõnu Toompark • 5. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: 2018. aastal jäi eluruumide ehituslubasid vähemaks

Statistikaameti andmetel sai Eestis 2018. a ehitusloa 2156 elamut 6990 eluruumiga. Ehitusloa saanud eluruumide pindala oli 180 000 m².
Foto: Pixabay

Aastatagusega võrreldes vähenes ehitusloa saanud eluruumide arv 6,7%, eluruumide arv 11,3% ja pindala 11%.

Harju maakonnas kui kinnisvaraarenduse ja kinnisvaraturu aktiivseimas piirkonnas sai 2018. a ehitusloa 1062 elamut kokku 4730 korteriga. Harjumaalgi nimetatud näitajad vähenesid – seda vastavalt 15,6 ja 15,8%.

Tallinnas kui kinnisvaraturu epitsentris vähenes 2018. aastal ehitusloa saanud elamute arv 34,6 ja eluruumide arv 30,8%.

Nii võime öelda, et kogu Eesti eluruumide mahu vähenemise taga on eelkõige Tallinn ja Harjumaa. Tallinna-Harju oluline elamispindade ehituslubade vähenemine annab aimdust osalt mõningasest potentsiaalist, et arendusturg võib senist kiiret hoogu maha võtta.

Teisalt on arendajate silmad säramas ja töötahet on. Ehituslubade vähenenud mahus nähakse sageli pudelikaelana bürokraatia masinavärki, mis ei luba soovitud tempos ehitustegevuseni jõuda.

Foto: Adaur.ee
Foto: Adaur.ee
Foto: Adaur.ee
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474