Autor: Kuno Peek • 11. aprill 2019

Asjade internet tuleohutuses viib varakaitse ja tootlikkuse uuele tasemele

Eestis on palju räägitud tööstuse neljandast revolutsioonist ehk tööstuse digitaliseerimisest. Kui tootmise valdkonna digitaliseerimiseks pakutakse erinevaid toetuseid ja teenuseid, siis teenimatult vähem tähelepanu pööratakse siiani võimalustele digitaliseerida tootmist ümbritsev ehk ruumid ja hooned.
Foto: Pixabay

Paljudel ettevõtetel ja majapidamistel on selliseid ruume ja hooneid, mida tihti ei kasutata ja kuhu ei ole mõistlik ehitada tsentraalseid tuleohutuse süsteeme. Vara säilimist ei ole aga mõtet jätta saatuse hooleks.

Asjade interneti võrku ühendatud tarkade seadmete abil saab mõõta õhutemperatuuri, õhuniiskust, vingugaasi, suitsu, süsihappegaasi ja muid näitajaid. Sellised lahendused annavad ülevaate ruumides ja hoonetes toimuva osas ning võimaldavad juba eos avastada vee- või gaasilekkeid. Läbimõeldud teavitusskeem ja reageerimisplaan aitavad kõrvaldada ohud minimaalsete kahjudega. Seadmed saadavad lisaks kohapealsele häiresignaalile alarmteateid ka e-posti, SMSi ja mobiiliäpi vahendusel.

Hiljuti alustas Levikom pilootprojekti Eesti Raudteega, mille raames paigaldati IoT sensorid hoonetesse, kus seni puudus juhtimiskeskusega ühendatud turvasüsteem. Sensorid annavad ülevaate mehitamata hoonetes toimuva osas - eelkõige temperatuur, niiskus ja suits ning teavitavad muutustest varajases staadiumis. Pole vaja kalleid süsteeme, teenuseid ega ehitustöid. Pikaajalise kasutusega patareitoitel seadmeid ei mõjuta kohapealsed voolu- ega sidekatkestused, sest seadmed kasutavad Levikomi asjade interneti võrgu NORAnet sideühendust, mille tugijaamad asuvad väljapool kasutuskohtasid. Info jõuab igal juhul asukohast väljapoole ja seda oluliselt varem, kui lähiümbruses märgatakse suitsu või leeke.

Asjade internet pakub uudseid tuleohutuse ja varakaitse võimalusi veel paljudes erinevates valdkondades. Levikom pakub lisaks ka näiteks sellist teenust, mis aitab ära hoida turbaväljade põlenguid. Turbatootjate suureks probleemiks on turbaväljade ja -aunade sisemiste põlengute tuvastamine. Auna sees toimuvad bioloogilised protsessid tekitavad kuumust, mis võivad edasi areneda sisemiseks põlenguks, mida ei pruugi tuvastada enne kui turbamaterjal on hävinenud.

Tuleohutus on tegelikult ainult üks väike osa Levikomi kaugseire lahenduste portfellist. Neil on lahendusi veelekete avastamiseks, näiteks maa-aluste garaažide või panipaikade jaoks. Samuti pakuvad nutilukkude süsteeme ustele ja kilpidele, mis võimaldavad anda eemalt püsivaid või lühiajalisi sissepääsuvõimalusi. Koostöös Cleveroniga saavad pakkuda tarkasid postkaste, mis annavad märku, kui keegi on paki saatnud ning võimaldavad kullerfirmadel tuua saadetised mugavalt kodukohta.

PANE TÄHELE!

Levikomi asjade interneti teenuste juht Ove Tüksammel esineb 5. mail Äripäeva tuleohutuse konverentsil ja räägib detailselt lahti, kuidas asjade interneti abiga saab võtta mehitamata ruumid ja hooned mõistliku investeeringuga järelevalve alla.

Vaata lähemalt SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474