Autor: kinnisvarauudised.ee • 27. juuni 2019

Kuidas leida ettevõttele parimat ladu?

Iga ettevõtte vajadused on erinevaid, nagu ka turul saada olev laokinnisvara. Milline ladu oleks parim just minu ettevõttele? Oma kogemusi jagab pikka aega erineva ärikinnisvaraga tegelenud OÕ Brandex tegevjuht Toomas Tõldsepp.
Lao puhul on lisaks ruutmeetritele oluline ka selle õige kõrgus ja riiulite vahe.
Foto: KRISTJAN TEEDEMA, Tartu Postimees/Scanpix

Meie kinnisvaraportfelli kuulub palju erinevaid laopindu, moodsaid stock-office’eid, tootmishooneid jms. Pikaaegsete kogemuste põhjal on välja kujunenud soovitused ja küsimused, mis ajas üldjuhul ei muutu, kuid mida laohoone valikul tasub alati silmas pidada ning enne lepingu sõlmimist hoone omanikult üle küsida.

Laoruumi mõõdud. Eeskätt räägitakse siin ruutmeetrite arvust ja see on ka igati loogiline, sest selle põhjal esitatakse hiljem arve. Tegelikult on see vaid üks osa lao mõõtudest. Palju sõltub ka lao kõrgusest, sest kui kasutada õigeid riiuleid ja tõstukeid, saab ka väiksemat pinda oluliselt paremini ära kasutada.

Väiksemate ruumide puhul on näiteks oluline see, kas kaupa laaditakse tõstuki või virnastajaga. Üks nõuab manööverdamiseks 3–4 meetrit ruumi, teine aga 5–6 m. Kui ruum on väike ja tekib suurem riiulite vahe, mida ära ei kasutata, võib tekkida 20–25% mõttetut pinda, mille eest makstakse, aga mis mingit tulu ei too.

Kindlasti on kinnisvara otsingul läbirääkimiste teema ka see, kas ettevõte peab investeerima ise tõstukitesse ja riiulitesse või saab ka need n-ö rendi hinna sisse. Üsna tihti juhtub seda, et ettevõte on nendesse investeerinud, kuid laopinnavajaduse kasvades ja ümber kolides ei sobitu need enam uute ruumidega.

Mida veel ladu valides silmas pidada, loe Logistikauudistest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474