Autor: kinnisvarauudised.ee • 6. august 2019

Kaunase bürookinnisvaraturgu veavad kasvavad kohalikud ettevõtted

Kaunase kontoriturg kasvab kiiresti: alates 2016. aastast on moodsate kontorite kogupindala kahekordistunud ning sel aastal tuli rekordiliselt juurde üle 52 300 ruutmeetri. Koos viimati valminud uute ärikeskustega on Kaunases hetkel 250 000 ruutmeetrit büroopinda.
Kaunases asuva ärihoone River Hall uus omanik on EfTEN Real Estate Fund 4
Foto: Newsec

Kaunase potentsiaali ärakasutamiseks ehitavad arendajad aktiivselt kinnisvaraprojekte ning kasvav vabade kontorite ruum loob üürnikele väga paindlikud võimalused, kinnitas rahvusvahelise kinnisvarakonsultatsiooniettevõtte Newsec

„Praegu on Kaunases kontoriarenduses toimumas läbimurre, mis tähendab, et linnas tegutsevatel ettevõtetel on ainulaadne võimalus asuda tänapäevastesse kontoritesse. Siin on väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete vajadustele vastavaid kontoreid rohkem kui pealinnas, kus seni keskendusid vastvalminud ärikeskused peamiselt suurtele üürnikele, kes otsivad kontoripinda 100 või enama töökohaga, ”selgitab Newseci analüütik Mindaugas Kulbokas

Leedu statistikaameti andmetel on Kaunase linnas tegutsevate ettevõtete arv üle 14 000, Kaunase maakonnas tegutseb aga üle 21 000 ettevõtte ja nende arv kasvab igal aastal. Näiteks kasvas aastatel 2017–2018 Kaunase linnas ettevõtete arv peaaegu 300 võrra.

Kuid paljud ettevõtted asuvad endiselt kontorites, mis jäävad oma funktsionaalsuselt kaasaegsest administratiivhoonest väga kaugele. Progressiivsed ettevõtted, kes soovivad kolida tõhusasse ja kaasaegsesse kontorisse, saavad seda teha 6–8 kuu jooksul, sest linnas on oluliselt suurenenud moodsate kontoripindade valik.

Üürihuvi on kasvav

Kaunase üüriturg on aktiivne - selle aasta esimesel poolel üüriti linnas ligi 20 000 ruutmeetrit büroopinda. Kaunase jaoks on selline tase muutumas tavapäraseks. Suurimaid üüritehinguid tegid juba Kaunases tegutsevad Atea, YIT ja Kelprojektas. Need ettevõtted sõlmisid tähtajalised lepingud uutes büroohoonetes vastavalt 3700, 2000 ja 1900 ruutmeetri suurusele pinnale.

Newsec prognoosib, et 2019. aastal neelab turg kokku 35 000–40 000 ruutmeetrit. Kaunases domineerivad kohalikud ettevõtted, kes laienevad või kolivad uutele pindadele, kuid Kaunase vastu tunnevad huvi ka rahvusvahelised üürnikud. Selle aasta esimene pool tõi palju uusi rahvusvahelisi nimesid, näiteks Nordzucker, kes üüris 500 ruutmeetrit ja Hyarchi, mis kasvas senistest ruumidest ühistöötamiskeskuses välja ja üüris Kaunases 250 ruutmeetrit kontoripinda

Suurim nõudlus on A-klassi järele

Ekspert prognoosib, et A-klassi premium kontorid või B-klassi kaasaegsed kontorid kesklinnas meelitavad üürnikke kõige enam.

Sellistes tänapäevastele suundumustele vastavates ärihoonetes on vakantsus 5–6 protsenti - kaks korda madalam kui linna keskmine, mis on 11 protsenti.

Analüütiku sõnul läheb Kaunase premium ja kõrgema klassi kontoritel turu keskmisest palju paremini: „Vanade kontorite olukord on keerulisem - neis on rohkem vaba ruumi ja seetõttu on omanikud sunnitud oma hinnakujunduse üle vaatama, investeerima uuendustesse või keskenduma mõnele teisele kontorisegmendile, näiteks väiksematele ja vähem valivatele üürnikele.”

Uut pinda tuuakse turule targalt

Kiire arengu tõttu on praegune vakantsus linnas 11 protsenti ja aasta lõpus ulatub see tõenäoliselt 15 protsendini. Ekspert rõhutab, et kuigi sel aastal vaba kontoripinna maht kasvab, on arendajad tegelikkusega kursis - nad suurendavad pakkumist alles pärast oma varem pakutud pinna müümist. Prognooside kohaselt peaks Kaunase büroopindade turg tulevikus kasvama mõõdukamalt ja nii rekordilised pakkumiste hüppelised tõusud, nagu sel aastal näha, pole tulevikus enam tõenäolised.

Üürilepingud sõlmitakse varasemaga sarnases tempos, umbes 15 000–20 000 ruutmeetrit aastas. Selle tulemusel jääb teises pooles varasemat pinda rohkem. Kuna uute kontorite arendamise määr väheneb, hakkab ka vakantsus juba 2020. aastal järk-järgult vähenema ja ulatub prognooside kohaselt selle aasta lõpus 12–13 protsendini, aasta 2021lõpuks jõuab vakantsus praegusele 10–11 protsendi tasemele. Selline isereguleerimine näitab Kaunase arendajate kiiret reageerimist turumuutustele ja ka turu küpsust,“ täheldab Kulbokas.

Kaunase potentsiaali tunnistuseks on seegi, et EfTEN Capital AS-i hallatav EfTEN Real Estate Fund 4 ostis Kaunases kaks objekti: ostukeskuse River Mall ning ärikeskuse River Hall.

„River Hall ja River Mall sobivad suurepäraselt meie investeerimisstrateegiaga: kasvav Kaunase kinnisvaraturg, äärmiselt atraktiivne asukoht, ostu- ja ärikeskuse tipprentnikud, kvaliteetsed hooned, professionaalne arendaja ja kinnisvarahaldus olid peamised tegurid, mis viisid investeerimisotsuseni,“ ütles EfTEN Capital ASi tegevjuht Viljar Arakas. Tehingu kohta loe lähemalt siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474