Autor: Viivika Rõuk • 21. august 2019

Ärikinnisvara investorid pole viis aastat nii vaiksed olnud

Esimese poolaasta üks suuremaid ärikinnisvaratehinguid Eestis tehti moodulmajade tootja Harmeti uue tehasega Harkul.
Foto: Andras Kralla
Esimesel poolaastal on Balti riikides ärikinnisvarasse investeeritud umbes 470 miljonit eurot, mis on alla viie aasta keskmise tulemuse.

Kogu ärikinnisvara investeeringute maht Balti riikides vähenes mulluse esimese poolaastaga võrreldes neljandiku võrra – toona oli poolaasta kogusumma 622 miljonit eurot, vahendab Äripäev Colliersi ülevaadet.

Eestis ei olnud esimesel poolaastal suuri tehinguid, mis tõi aasta varasemast 39 protsenti nõrgema tulemuse - maht on kokku 100 miljonit eurot.

Lätis oli 2017. aastal suur tagasiminek, aga 2018. aastal pöördus turg kasvule, mis on sel aastal aastal jätkunud. Esimesel poolaastal oli investeeringute maht 150 miljonit eurot, mida on aasta varasemast 17 protsenti rohkem, seisab raportis.

Leedus oli mullu näha tõusutrendi, mis selle aasta alguses sai eriti hea hoo sisse, kuid teises kvartalis oli kasv juba rahunenud. Investeeringute kogumaht esimesel poolaastal oli 220 miljonit eurot – see on pea pool kogu Balti turu tulemusest. Samas on see Leedu jaoks mulluse esimese poolaastaga võrreldes 33 protsenti vähem.

Kõige aktiivsemad on Balti riikide turul Põhjamaade investorid, kes on 45 protsendi investeerimismahu taga. Kokku on tehingumahust välismaa kapitali 61 protsenti ja Balti riikide enda investorid on kogu investeeringute mahust teinud 39 protsenti.

Kõige sagedamini lähevad investorid tootlust otsima büroopindadesse, see maht ulatus Balti turul kokku 38 protsendini, nähtub Colliersi ülevaatest.

Bürookinnisvarale järgnevad investeeringud kaubanduspindadesse, kuhu läks 29 protsenti ja kolmandal kohal on mahu poolest investeeringud tööstuspindadesse, kuhu on kokku läinud 113 miljonit eurot.

Tabel: kümme suuremat tehingut Balti riikides esimesel poolaastal

Keskmine tehingu suurus Balti riikide ärikinnisvara turul oli Colliersi raporti järgi esimesel poolaastal 3,3 miljonit eurot, aasta varem oli see 4,4 miljonit eurot. Varasemast vähem on olnud suuri ehk 10-20 miljoni euroni ulatuvaid tehinguid. Kolm suuremat investorit Balti turul on esimesel poolaastal olnud Eastnine, Baltic Horizon ja Corum, kes on kokku investeerinud pool kogu turule pandud rahast.

Objekt
Linn
Tüüp
Kogupindala, ruutmeetrites
Müüja
Investor
Büroopindade kopleks S7 BC I-IIIVilniusBüroopind42 500M.M.M projektaiEastnine
Galerija CentrsRiiaKaubanduspind20 000LinstowBaltic Horizon Fund
Harmeti tehasHarkuTööstuspind28 000ITT CapitalCorum
Elipse BLCRiia lähedalTööstuspind31 350Family InvestmentMariner Capital Limited
Anninmuizas CentreRiiaKaubanduspind5 300AIFP Hipo Fondi aktivu parvaldeLumi Capital
Pärnu Audru CentrePärnuKaubanduspind4 700Audru Keskus (Maru)Harju Tarbijate Ühistu (Coop)
Radi un DraugiRiiaHotell1 870SIA „Anglijas Daugavas Vanagu Fonda viesnica Radi un draugi“SIA Hotel Property Old
DHLi logistikakeskusRiia lähedalTööstuspind6 100Catella Real Estate AGLumi Capital
Elizabetes 75RiiaBüroopind4 400ErainvestoridLinstow
Onnineni logistikakeskusRae valdTööstuspind7 700Korso HoldingsUnited partners

Allikas: Colliers International

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474