Autor: Janika Toots • 18. september 2019

Kas lagunev maja enne kinnistu müüki lammutada või mitte?

On tavapärane, et eeskätt maakohtades pakutakse müügiks kinnistuid, millel on kehvas seisukorras maja. Tihti pole niisuguste lagunevate majade seisukorda võimalik lihtsasti taastada ja mõistlikum on ette võtta lammutustööd, kirjutab Arco Vara Lõuna- Eesti müügijuht/ vanemmaakler Janika Toots.
Foto: Veiko Tõkman

Kas kinnistul olev maja lammutada ja müüa tühja platsi või pakkuda kinnistut koos laguneva hoonega, oleneb mitmest aspektist. Ostja vaatevinklist tasuks kindlasti kaaluda pigem olemasoleva hoone säilitamist ja panustada selle rekonstrueerimisse. See võib olla majanduslikult otstarbekam kui lammutamine ja uue hoone nullist projekteerimine ja ehitamine. Soovitan protsessi kaasata ehitusliku taustaga inimese, kes teostab maja ülevaatuse ning oskab anda soovitusi, kuidas oleks kõige mõistlikum edasi minna ja kui suurte rahasummadega eri toimingute korral arvestada tuleb.

Kui müüja valib vana hoone lammutamise, tuleb tal arvestada sellega, et hoonete ja rajatiste lammutamine kuulub ehitustegevuse alla ning on reguleeritud ehitusseadusega. Hoone lammutamiseks tuleb läbi teha uue hoone ehitamisega sarnane protsess: koostada lammutusprojekt, kooskõlastada see võrguvaldajatega ning lõpuks taotleda hoone lammutamiseks ehitusluba. Lammutustööde alustamisel ja lõpetamisel tuleb kohalikule omavalitsusele esitada teatised, kogu protsess lõpeb korrektse jäätmeõiendi esitamisega. Ehitusloata lammutamine on karistatav rahatrahviga.

Müüjal on lihtsam kinnistut müüa koos sellel asuva laguneva hoonega, see ei nõua väljaminekuid. Samuti annab see võimaluse ostjal otsustada, kas ta soovib hoonet lammutada või renoveerida. Samas on hooneid, millele kohe peale vaadates on selge, et selle taastamine ei ole mõistlik. Sellisel juhul võiks müüja kanda lammutamise kulud siiski ise, see muudab kinnistu ostjale perspektiivikamaks. Pikemalt loe Arco Vara blogist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474