Autor: Algis Liblik • 6. märts 2020

Airbnb korterite arv on kahe aastaga kahekordistunud

Soodne majanduskeskkond ning üha kasvavad sissetulekud on viimaste aastate jooksul loonud soodsa pinnase kinnisvarasse investeerimiseks. Aktiivne turg on hüppeliselt kasvatanud ka Airbnb korterite arvu, kirjutab 1Estate Kinnisvara juhatuse liige Algis Liblik.
1Estate Kinnisvara juhatuse liige Algis Liblik

Airbnb korterite arv on kahe aastaga kahekordistunud - kui 2017. aasta algul oli Tallinas veidi üle 1600 pakkumise, siis möödunud suvel oli see number juba 3300.

Tallinna turu kasv kajastub ka iga linna atraktiivsust mõõtvas reitingus. Kui varem oli meie pealinna reiting B+, siis 2019. aastaga tõusis see A- tasemel, mis on 100 punkti skaalal 80. See reiting tekib võrdluses kogu Airbnb TOP2000 populaarseima sihtkohaga.

Suurem konkurents korteriomanikke siiski tühjade pihkudega jätnud ei ole - ajal, mil paljud üritavad pikaajalise üüriga võrreldes kõrgemat tootlust teenida, on keskmine öö hind Tallinna Airbnb korterite hulgas viimase kolme aastaga kasvanud 7%. Siiski muutub pakutava kinnisvara kvaliteet üha olulisemaks, sest eristuvad, ilusad ja kvaliteetsed korterid teenivad suurepäraselt, kuid keskpärasusega enam nii lihtsalt löögile ei pääse. Lisaks majutuskohale endale mängib kõrge tasu teenimise juures olulist rolli ka kogu protsess ise - kvaliteetsed fotod, läbimõeldud kuulutuse tekst, operatiivne suhtlus klientidega ning korteri puhtus.

TAHAD ALUSTADA AIRBNB ÄRIGA? REGISTREERU seminarile "Kuidas Airbnb'ga raha teenida?"

30. aprillil toimub praktiline poolepäevane seminar, mis annab ülevaate kõige olulisematest lühiajalise üürimisega seotud teemadest. Osalejad saavad väga praktilisi näpunäiteid, mida on võimalik kohe kasutama hakata.

Loe lähemalt ja pane end kirja SIIN

Mikrokorterite populaarsus ja taskukohasus paistab välja ka lühiajaliselt välja üüritavate pindade seas - koguni 73% korteritest on 1-toalised. Suuri ehk 4-5-toalisi kortereid on seevastu kokku vaid alla 2%, kuid seal on arvestatav nõudlus ning tootlused mikrokorteritega võrreldavad. Kui vaadata Tallinna suurima käibega kortereid, leiame edetabeli tipust vanalinna 4-5-toalised korterid, mille rahavoog on 45000-50000 eurot aastas, mis annab sõltuvalt korterist tõenäoliseks tootluseks ca 7-10%. Loomulikult on suurte korterite puhul ka suurem risk sattuda pidutsevate seltskondade otsa, kuid korraliku ja teadliku eeltööga on võimalik selliseid seltskondi vältida.

Üks suurimaid hirme, mis inimestel lühiajalise üürimisega seoses on, ongi seotud pidutsevate turistidega. Seda riski saab miinimumini viia, kui panna minimaalseks broneeringu pikkuseks 2 ööd, kuid 45% kõigist kuulutustest on valinud riskantsema tee ning majutavad külalisi ka ühe öö kaupa. 2 öö kaupa saab broneerida 38% Tallinna korteritest ja majadest.

Üllatavalt kõrge on Tallinnas nende pakkumiste hulk, mille juurde kuulub ka parkimiskoht - koguni 72%. Mullivann on olemas 9% ning bassein 2% pakkumistest.

Üsna levinud mudel on see, kus septembris pannakse korter pikaajalisele üürile ning suvel kasvatatakse üüritulu lühiajalise üüriga. Kuni 90 päeva on lühiajalise üüriturul saadaval 37% kõigist pakkumistest. Neid, kes on ära tabanud Airbnb tegeliku potentsiaali ja soovivad lühiajalisest üürist maksimumi võtta ning oma kinnisvara aastaringselt lühiajaliselt välja üürivad, on neljandik inimestest.

Kõrg- ja madalhooaja teenistuse keskmine vahe on Tallinnas kahekordne. Kõige madalamal kuul veebruaris on keskmine rahavoog 630 eurot ning populaarseimal kuul juulis teenitakse keskmiselt 1300 eurot.

93% kõigist broneeringutest tehakse välismaalt saabuvate turistide poolt - enim külastajaid tuleb oodatult Helsingist. Soomlaste järel teisel kohal on Londoni elanikud ning kolmandalt reale leiame külalised Peterburist.

Turistide jaoks on loomulikult A ja O vanalinn ning selle ümbrus, eelkõige just sadama suunal. Sellest hoolimata on Tallinnas pakkumisi igal pool ja igale maitsele - alates Kakumäest kuni Viimsi ja Lasnamäe tagumise otsani välja. Pikaajalise üüriga võrreldes on kaugemates piirkondades suuremat tootlust teenida oluliselt keerulisem, kuid suvisel kõrghooajal võib õige hinnastrateegiaga teatud vahet siiski näha.

Airbnb turu kasv jätkub kindlasti ka 2020. aastal ning praegu on õige aeg hakata suviseks kõrghooajaks valmistuma - iga korteri “sisse töötamine” võtab aega ca 2-3 kuud. Madalhooajal peab lihtsalt kannatust varuma, sest tulud võivad esimestel kuudel pikaajalisele üürile alla jääda, kuid Airbnb tulu tuleb vaadata pikaaegse perspektiiviga ning igakuise tulu asemel keskenduda kogu aasta rahavoole ja tootlusele.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474