Autor: Eliisa Matsalu • 31. jaanuar 2020

Musta raha osa üüriturul kasvas rohkem kui miljon eurot

Mustalt saadud maksutulu kasvas aastaga üle ühe miljoni euro. 2018. aastal jäeti deklareerimata hinnanguliselt 22,2 miljonit eurot üüritulu.
Foto: Pixabay

Maksuameti maksuauditi osakonna üksusejuhi Erkki Pauluse sõnul kasvas üürituru maksuauk aastatel 2017–2018 1,2 miljoni võrra tõenäoliselt üürihindade kallinemise pärast.

Üldiselt on aga läinud üüriturul olukord paremaks. Kui aastal 2016 deklareeris üüritulu 5200 inimest kokku 16 miljoni eurot, siis 2018. aastal kasvas deklareerijate arv 2000 inimese võrra ja summa kasvas 25 miljoni euroni. Pauluse sõnul võib olla üks deklareerijate arvu kasvu põhjus see, et 2016. aastast hakati lubama üüritulult maha arvestama 20% kulude katteks.

Maksuamet võttis eluasemete müüjad ja üürile andjad hiljuti luubi alla ja saatis kirja 5000 inimesele, kes on viimasel neljal aastal saanud kinnisvara müügist või väljaüürimisest eeldatavalt tulu, kuid ei ole seda deklareerinud ega saadud tulult maksu tasunud.

Paulus selgitas Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et 5000 inimesest, kes maksuametilt kirja said, olid 3500 müünud kinnisvara ja ülejäänud teeninud üürinud oma kinnisvara välja, kuid pole maksuametile saadud tulu deklareerinud. See aga ei tähenda, et kõik need isikud on kohe pahatahtlikult maksudest kõrvale hiilinud, vaid neil võib olla ka põhjus, miks nad tulu deklareerinud pole. Sellisel juhul ootab maksuamet kirja saajatelt selgitusi, miks nad seda teinud pole.

Pauluse sõnul võttis maksuamet välja 2016–2018 müügitehingud ja võrdles neid tuludeklaratsioonidega. Kirja said inimesed, kelle tuludeklaratsioonis müüki ei kajastanud. Kui tegu oli inimese kodu müügiga, siis ei peagi saadud tulu deklareerima, sest eluaseme müük on maksuvaba. Samas on maksuvaba ainult ühe eluaseme müük kahe aasta jooksul. Ehk kui üks eluase on müüdud 2016. aastal ja teine 2017. aastal, peab Pauluse sõnul inimene valima, kumma kinnisvara puhul ta maksuvabastust kasutab. „Oleme täheldanud, et üldine arusaam on, et igasugune eluaseme müük ongi maksuvaba ja et seda võib teha järjepidevalt, kuid tegelikult ei või,“ ütles Paulus.

Paulus selgitas, et kaheaastane reegel tuleb tulumaksuseadusest. Kui seda reeglit poleks, hakkaksid Pauluse sõnul inimesed maksuvabastust ära kasutama, hakkaksid müüma iga kuu maksuvabalt eluaset, kuigi tegelikkuses oleks tegu juba ettevõtlusega. „Kaheaastane vahemik eluaseme müügil tundub mõistlik,“ ütles ta. Ta lisas, et tihti püütakse maksuvabalt eluaset müüa lihtsalt teadmatusest, kaheaastasest piirangust ei ole paljud midagi kuulnudki.

Loe lisaks
Kas oled kinnisvarast saadud tulu deklareerinud?

Mitmed inimesed on kritiseerinud, et maksuameti kiri oli ka seekord liiga käskivas kõneviisis ning passiiv-agressiivses sõnastuses. Paulus tõdes, et kiri ei olnud kindlasti laialivalguv, kuid kirjas on siiski öeldud, et kui deklareerimiseks põhjust polnud, on kõik hästi.

„Oleme saanud palju tagasisidet ja oleme tänulikud, et inimesed reageerivad,“ ütles ta. Milliseid põhjendusi on inimesed maksuametile toonud, Paulus veel välja tuua ei tahtnud, kuna protsess alles käib.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474