Autor: kinnisvarauudised.ee • 24. mai 2023

Eesti Pank: eluasemelaenude väljastamine kahanes üle viiendiku

Elukalliduse tõus, kerkivad intressimäärad ja majanduse ebakindel väljavaade on kahandanud inimeste võimet ja soovi laenuga eluaset soetada. Nõudlus eluasemeturul hakkas vähenema juba 2022. aasta kolmandas kvartalis, kirjutab Eesti Panga ökonomist Mari Tamm.
Eesti Panga ökonomist Mari Tamm märgib, et majanduse väljavaate selginedes ja intressimäärade stabiliseerudes võib oodata laenunõudluse mõningast suurenemist.

Selle aasta esimesel neljal kuul andsid pangad uusi kinnisvaratagatisega eluasemelaene välja 22% vähem kui aasta tagasi. Seega jäi uute laenude arv pandeemiaeelse ehk 2018.─2019. aasta taseme lähedale. Seejuures on uute eluasemelaenude maht tänavu esimeses kvartalis kahanenud suhteliselt rohkem kui eluasemetehingute koguväärtus, mis viitab sellele, et rohkem tehinguid on rahastatud omavahenditega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474