Autor: Urve Vilk • 4. november 2019

TOPi võitjad: kinnisvara peab tekitama emotsioone

Kinnisvaraettevõtete TOPi eesotsas on firmad, kes mõistavad, et nende arendustegevus mõjutab piirkondi märksa laiemalt, kui lisanduvad füüsilised pinnad.
Skyline Residence´i edukas müük tõi TOPis 3. koha
Foto: OÜ Mident

Kinnisvarafirmade TOPi võitja ASi Pro Kapital Grupp käive ulatus mullu 28 miljoni euroni, mis tähendas ettevõtte jaoks 99 protsendilist kasvu võrreldes 14,1 miljonilise müügituluga 2017. aastal. Ettevõte kirjutab majandusaasta aruandes, et käive kasvas kinnisvara segmendis tänu kolmele Tallinnas ja ühele Riias valminud korterelamule.

Aruandeaasta puhaskasum oli 18 miljonit eurot, mis oli 18,5 miljoni võrra parem tulemus kui 2017. aastal, mil ettevõte lõpetas aasta 0,5 miljonilise kahjumiga.

Aruandes on kirjas, et ettevõtte jaoks ei seisne äritegevus vaid eluhoonete ehitamises, vaid luuakse piirkondi ja parandatakse elukeskkonda. Projektidest on välja toodud vanalinna piiril asuv Kalaranna elamu- ja ärikvartal ning Kristiine City Tallinnas, kus kujundatakse ajaloolisest kasarmupiirkonnast terviklikku omanäolist elukeskkonda ning kus lõpetati Marsi 6 loft-stiilis korterite renoveerimine. Kvartalis saatis müügiedu ka Kristina Majade projekti. Mullu valmis Riias ka River Breeze Residencses, mis on esimene korterelamu Daugava jõe kaldal paiknevast Kliversala elamuarendusest ja Vilniuse Šaltiniu Namai elukvartal.

Verstapostid, mis väljendusid finantstulemustes

Ettevõtte juhatuse esimehe pöördumises öeldakse, et 2018. aasta oli ettevõtte jaoks märgilise tähtsusega ja äritegevuses saavutati olulisi verstaposte, mis omakorda väljendusid finantstulemustes. „Meie eesmärk on tugevdada oma positsiooni ühe suurema ja kindlama kinnisvara arendajana kogu Baltikumis, pöörates üha teravamat tähelepanu tegevuse kõikidele aspektidele,“ seisab aruandes, et eluhooneid ehitades ollakse teadlikud oma tegevuse mõjust piirkondadele, mida arendatakse ja püütakse arvestada iga projekti puhul kohalike tavade, arhitektuuri ja esteetikaga ning kinnisvara abil, mis on palju enamat kui pelgalt füüsiline pind, soovitakse luua emotsioone.

Nii nagu elamukinnisvara puhul on arendajal oluline mõista, et kodu on üks kõige olulisematest investeeringutest inimeste elus, ei ole ka kaubanduskeskused pelgalt igapäevakaupade soetamiseks mõeldud kohad, vaid nende rolliks on tuua inimeste ellu rõõmu, rahulolu ja heaolutunnet. Eriliselt hea meel on ettevõttel seetõttu kaubandus- ja meelelahutuskeskuse T1 Mall of Tallinn avamise üle, mille puhul märgitakse, et see toetab igati muutunud tarbijakäitumist – kuna inimesed otsivad aina enam võimalusi kvaliteetseks aja veetmiseks on seal lisaks poodlemisvõimalustele olemas restoranide ala, kino ning koguperemeelelahutuskekus, katusel olevast vaaterattast rääkimata.

Eelmise aasta lõpus avatud T1Mall of Tallinna osas on ettevõtte tegevjuht Paolo Michelozzi tõdenud, et tegemist on väljakutsega, kuid külastajate arv liigub Michelozzi sõnul kasvavas joones ning järgnevatel perioodidel oodatakse keskusest müügitulu kasvu.

Sisendhindade kasv tõstab üürihindu

TOPi teiselt kohalt leiame 2010. aastal asutatud OÜ Fausto Capital, mille tegevusalaks on äripindade (eelkõige kaubanduskeskuste, büroohoonete ja erinevate multifunktsionaalsete hoonete) arendamine, väljaüürimine ja opereerimine. Ettevõtte 2018. aasta majandusaasta aruandes kirjutatakse, et aruandeaastal tegeleti nii olemasoleva kaubandus- ja büroohoonete portfelli opereerimisega, kui uute arendusprojektide (Fahle Park I ja II etapp, Tartu Telia peahoone) ehitustegevusega.

Ettevõtte juhatuse liikme Kenneth Karpovi sõnul jäid nad eelmise aastaga rahule ja ka käesolev aasta on läinud tõusvas joones. „Üldiselt võib öelda, et kinnisvarasektor on aktiivne ja võime ka oma tulemusega rahule jääda - meil on Fahle projekt, millega aktiivselt tegeleme.”

Karpov tõi selle aasta tegevust enim mõjutanud teguritest välja sisendhindade kasvu, mis on kaasa toonud büroopindade, millega tegeletakse, üürihindade kallinemise.

Ta avaldas lootust, et jahtumine jõuab varsti reaalselt ka ehitussektorisse. “Loodame, et sisendhindade – tööjõu- ja ehitushindade kasv on peatumas.“ Kuigi tema sõnul on raske ennustada, mis järgmisel aastal juhtuda võib, on juba märgata, et alltöövõtjad on muutunud veidi aktiivsemaks. “Enam ei pea neid tikutulega taga ajama, mis näitab, et ressurssi on turul vabanemas.”

Karpov lisas, et ettevõtete jaoks oleks kõige parem muidugi stabiilselt kasvav maanduskeskkond nagu see on Lääne-Euroopas. „Seal ongi normaalne ühe-kaheprotsendiline kasv igal aastal, aga Ida-Euroopas on paraku tüüpiliseks kiired langused ja tõusud ning meie jääme seni rohkem piirialale, kus muutused kipuvad olema järsemad.”

97% Skyline pindadest realiseeritud

TOPi kolmandal kohal on OÜ Mident, kellele kuuluvad kinnistud Tallinnas aadressil Lasnamäe 4a, Lasnamäe 4b ja Lasnamäe 4c ehk arendus Skyline Residence. Ettevõtte nõukogu liige Martin Ühtegi märkis, et mulluse käibekasvu taga oli Skyline Residence arenduse valmimine ja müük ning 2018. aasta tulemustega ollakse väga rahul. “Oleme Tallinna ühe märgilisema kortermajade kompleksi, kesklinna ja Kadrioru piiril asuva Skyline Residence arendaja. Arendusprojekt on kulgenud väga edukalt ning tänaseks oleme realiseerinud 97% pindadest.“

Projekti eesmärk oli arendada 13 kordne äri- ja kortermajade kompleks, mis koosneb kolmest tornist ning mille praktiliselt kõigist 141 korterist avaneb vaade merele ja ajaloolisele kesklinnale. Ka käesolevalt aastalt ootab Ühtegi häid tulemusi. “Arenduse viimane etapp ehk kolmas torn on valmis ning oleme realiseerinud enamuse korteritest ja äripindadest,“ märkis ta. Lisades, et nende edu taga on pikaaegne kogemus Rotermann City kvartali arendamisel ja läbimõeldud ning kvaliteetsete ja eksklusiivsete lahenduste pakkumine.

Rocca al Mare keskus: ehitame linnasüdant

TOPis viiendal kohal olev AS Rocca al Mare Kaubanduskeskuse on 1995. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevuseks on kinnisvara arendamine ja haldamine ja mille sajaprotsendiline omanik on Hollandi firma Montalbas B.V., kes omakorda kuulub Soome börsiettevõttele Citycon OYj. Citycon OYj-le kuulub Eestis lisaks veel Kristiine Keskus.

AS Rocca al Mare Kaubanduskeskuse juhatuse liikme Helen Metsvahi sõnul vastasid mullused finantstulemused ootustele - jätkati stabiilse käibekasvuga.

Rocca al Mare Kaubanduskeskuse kaubandusalane pind on kokku 57 600 ruutmeetrit. Sel aastal on Metsvahi sõnul olnud põhirõhk üürnike koosluse mitmekesistamisel, mille raames toodi keskusesse juurde uusi klientide poolt armastatud brände. „LPP täisportfell (Reserved, House, Mohito, Sinsay, Cropp), lisandusid ka Superdry, Gerry Webberi ja Levi’s kaubamärkide kauplused. Suured muudatused toimusid ka kingagaleriis, kus täiendasime valikut mitme uue kaupluse lisamisega. Hetkel on käimas läbirääkimised tuntud frantsiisidega,“ loetles ta.

Keskus on ka üha olulisemaks osaks Rocca al Mare vaba aja veetmise piirkonnast ning kohalikesse koostööprojektidesse panustamisega soovitakse pakkuda veelgi enam lisaväärtust nii klientidele kui ümberkaudsetele elanikele. Lähiaastate plaan on Metsvahi sõnul suurendada meelelahutus- ja teenusasutuste osakaalu keskuses. “Plaanime värskendada keskuse üldilmet ning valmistume tulevikuarenduseks, mille käigus on plaanis arendada juurde maksimaalselt 88 000 ruutmeetrit äri- ja elukondlikku pinda. Kaubandus moodustab praeguste plaanide kohaselt kavandavast pinnast vaid kuni 20% . Praegune majaesine parkla asendatakse parkimismajaga ning lisaks on plaanis arendada keskuse juurde hotell, korterid, bürood ja koostöötamise keskus.“

Rocca al Mare keskuse juht Linda Eichler rääkis Äripäeva raadiosaates „Kinnisvaratund“ tarbija käitumist kommenteerides, et ostlemisharjumused on muutunud moel, et klient soovib saada kõik ühest kohast, et ei peaks sõitma eri keskuste vahel, mis hoiab aega kokku lähedaste jaoks.

Citycon, kes opereerib keskusi viies riigis, on Soomes toonud kaubanduskeskustesse avalikud teenused nagu raamatukogu ja tervisekeskus ning seda plaanitakse Eichleri sõnul teha ka Eestis. „Põhjalast on meie jaoks tulnud srateegia, et kinnisvaraettevõttena ei tule ehitada vaid kaubanduspindu, vaid mõttekas on ehitada linnasüdameid. Kus inimene saab elada, töötada, ostelda, meelt lahutada ja kõik muud eluks vajalikud toimingud ära teha.”

Rocca al Mare puhul ongi seda toetav detailplaneering juba menetluses ja peale selle kinnitamist plaanitakse hakata ehitama. „Oleme väga huvitavas asukohas, meie naabriks on loomaaed, Saku Suurhall ja vabaõhumuuseum, võib öelda, et ükski teine keskus pole nii uhkete naabrite poolt ümbritsetud. Kui ülejäänud funktsioonid ka lisada, saab sellest veelgi suurem tõmbekeskus ja Lääne-Tallinna jaoks linnasüda,“ märkis Eichler.

Tema sõnul on nende jaoks väga oluline ka hoonete kaasaegsus ja energiasäästlikkus. „Planeerime panna katusele päikesepaneelid, et eskalaatorid ja liftid sõidaksid taastuvenergial, katusele tulevad ka mesitarud nagu need juba on Kristiine keskuses. Põhjala ettevõttena on energiasääst meie jaoks väga oluline.“

Tutvu kogu Kinnisvaraettevõtete TOPiga

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474