30. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: pangad ja autod kukutasid börsi

Kas tänasele päevale andsid USAs tooni pankade ja autotootjate aktsiate kukkumine või sõnumid Washingtonist?

Tekkinud on pangandussüsteemi pääsemise kahtlused. USA rahandusminister andis teada, et mõnedel pankadel on ikka kõvasti abiraha tarvis. Kas see teade oli mõeldud hoiatuseks, et ootused ei läheks liiga kõrgeks, või oli see varajane ettehoiatus millekski hullemaks?

President Obama administratsioon lükkas tagasi General Motorsi ja Chrysleri päästeplaanid. Sama tegi ka Kanada valitsus, mis tahab Chrysleri puhul näha kõnelusi Fiatiga ja General Motorsilt reaalset äriplaani. General Motorsi juht Rick Wagoner sunniti lahkuma, kuna ta ei suutnud luua plaani, millega päästa autotootjat. General Motorsi aktsia hind kukkus 25,7 protsenti, 2,69 dollarile. Langes ka Fordi aktsia, kuigi Ford päästmist ei vaja. Fordi aktsia kaotas 2,8 protsenti, makstes 2,76 dollarit. Seevastu Fordi võlakirjade hinnad tõusid 38 protsenti.

Aktsiaturul toimus laiaulatuslik väljamüük. Kas sellega pandi lõpp karuturu rallile või ehmatati arad käed aktsiatest välja? Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 3,3 protsenti, 7522,02 punktile. Nasdaq langes 2,8 protsenti, 1501,80 punktile. S P 500 indeks kukkus 3,5 protsenti, 787,53 punktile.

Citigroupi aktsia kukkus 9,9 protsenti, 2,36 dollarile. Bank of America aktsia hind langes 17,3 protsenti, 6,07 dollarile. JPMorgan Chase aktsia tuli alla 8,6 protsenti, 25,05 dollarile. Wells Fargo aktsia kaotas hinnas 12,8 protsenti, makstes 13,59 dollarit.

G20 tippkohtumiselt ei ole ilmselt isegi karta tugevat lõppavaldust sõnades, rääkimata mingisugustes olulistes majandust toetavates tegevustes kokkuleppimisest. USA rahandusministeeriumi hinnangul on TARP abipaketi raha veel alles kõigest 134,5 miljardit dollarit.

USA pankade head jaanuari-veebruaritulemused olevat kuuldavasti sündinud sellest, et kindlustusgigant AIG pani valimatult väga madalaks aetud hindadega kinni terveid tulevikutehingute portfelle, mis andis pankadele võimaluse väga soodsa hinnaga enda positsioonid sulgeda. Kahjumite arve esitatakse maksmiseks USA rahandusministeeriumile ehk maksumaksjatele. USA rahandusminister ütles, et mõned pangad vajavad veel väga palju lisaraha.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474