27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu võidakse hakata koguma kaks korda aastas

Maamaksu tasumise senised kolm tähtaega asendatakse kahega, seejuures tuuakse esimene tähtaeg ettepoole, seisab rahandusministeeriumis valminud seaduseelnõus.

Maamaksu esimeseks tähtajaks jääb eelnõu kohaselt 31. märts ja teiseks tähtajaks 31. august. Alla tuhandekroonine maamaks tuleb tasuda tervenisti esimesel tähtajal. Juhul kui maks ületab tuhat krooni, siis tuleb esimesel tähtajal maksta pool summast, aga mitte vähem kui 1000 kr. Seega peaks suurem osa maamaksust laekuma esimeseks tähtajaks.

Esimene tähtaeg toodi seega samale ajale tuludeklaratsioonide esitamise tähtajaga. Seadusemuudatused peaks ministeeriumi teatel andma olulise kulude kokkuhoiu ja võimaldama tulude paremat kasutamist. Rahandusministeeriumile teadaolevalt kasutavad kohalikud omavalitsused maamaksust laekuvat tulu eelkõige teede remondiks, seega oleks edaspidi võimalik laekunud maksu juba algaval teeparanduste hooajal kasutada.

Maamaksu tasumise ja tuludeklaratsioonide tähtaegade ühildamisega on oodata ka varasemast paremat maamaksu laekumist. Tuludeklaratsiooni esitamise ajal on isikule juba teada tema maamaksukohustus ning enammakstud tulumaksusumma olemasolul on võimalik vastav summa jätta maksuhalduri kontole maksukohustuse täitmiseks. Maamaksuvõlgnike arvu vähenemine võimaldab maksuhalduri sissenõudjate ressurssi kasutada otstarbekamalt, teatas ministeerium.

Lisaks hakatakse selle eelnõu kohaselt 2010. aastal maamaksuteateid e-maksuameti kasutajatele väljastama ainult elektrooniliselt. Tänavuse e-maksuameti kasutajate arvu juures võiks saata 72 protsenti maamaksuteadetest elektrooniliselt, millega saaks kokku hoida 3,6 miljonit krooni postikulu. Maksuteatest teavitamiseks saadab maksu- ja tolliamet edaspidi maksumaksjatele ka e-kirja.

Seadusemuudatuse eeldatav jõustumisaeg on 1. jaanuar 2010.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474