22. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus mõistis Hillar Tederilt Arco kasuks 128 miljonit

Hillar Tederiga enam kui saja miljoni krooni pärast vaielnud Arco Vara sai kohtus küll võidu, kuid raha kättesaamine on ebatõenäoline, kuna eelmisel nädalal müüdi võla tagatiseks olevad kinnistud Swedbanki survel kiirkorras Tederi endistele äripartneritele.

Tänase Arco Vara börsiteate kohaselt mõistis kaubandus-tööstuskoja arbitraažikohus ASilt Ühendatud Kapital välja ASi Arco Investeeringud kasuks 127,6 miljonit krooni.

Arbitraažikohus tegi 21. detsembril otsuse, millega rahuldas Arco Investeeringute nõude ja mõistis Ühendatud Kapitalilt välja Arco Investeeringute AS kasuks põhivõlgnevuse summas kümme miljonit dollarit ehk 109,3 miljonit krooni, sellelt arvestatud intressid summas 900 000 dollarit ehk 9,9 miljonit krooni ja viivised summas 774 000 dollarit ehk 8,4 miljonit kooni. Kõik kokku seega 11,7 miljonit dollarit ehk 127,6 miljonit krooni.

Lisaks peab Ühendatud Kapital hüvitama ka Arco kohtukulud kokku summas 

veidi üle miljoni krooni.

Arbitraažikohtu otsus on lõplik ja jõustus selle vastuvõtmisel.

Arvestades arbitraažikohtu otsusele eelnenud viimastel nädalatel Ühendatud     

Kapitali varade ümber toimunud tegevusi ja toiminguid, kavatseb Arco kasutada kõiki õiguslikke meetmeid ja menetlusi kohtuotsusega tunnustatud nõude sissenõudmiseks, teatas ettevõte börsile.

Arco Investeeringute ASi, Sigma Real Estate Ltd ja ASi Ühendatud Kapital vahel   

sõlmiti 26. veebruaril 2008 kavatsuste protokoll. Selle eesmärgiks oli sätestada põhitingimused ja -printsiibid Arco poolt 50% osaluse omandamiseks Küprose äriühingus, mis omakorda omas ja haldas Ukrainas paiknevate kaubanduskeskuste arendust.

Kavatsuste protokolli kohaselt tegi Arco ettemakse ja andis allutatud laene kokku kümne miljoni dollari ehk 109,3 miljoni krooni ulatuses, mis oli Arcol õigus tagasi nõuda ja mis olid tagatud Ühendatud Kapitali garantiiga.

Arvestades asjaolu, et vastaspool ei olnud nõus Arco kompromissettepanekuga lisatagatiste seadmiseks ja võla ajatamiseks, otsustas Arco juhatus asuda tegelema Ühendatud Kapitali garantii realiseerimisega, teatas Arco börsile.

Tänavu 19. veebruaril esitas Arco Investeeringute AS Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Arbitraažikohtusse hagiavalduse võla sissenõudmiseks Ühendatud Kapital ASilt ning taotluse hagi tagamiseks. Hagi tagamiseks seati Harju Maakohtu poolt kõigile Ühendatud Kapitali tütarettevõtete osadele või aktsiatele võõrandamise keelumärked ja seati kohtulikud hüpoteegid Ühendatud Kapitali kinnisvarale Tallinna Sadama ümbruses (nn Sadamaala kinnistud).

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474