8. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meriton: seadmete äraviimine oli vargus!

Meriton hotell peab hotelli ehitaja Celanderi võla tõttu reedel valvesüsteemi seadmete äraviimist varguseks ning esitab kahjunõude kohtule, teatas advokaadibüroo V.Kaasik&Co.

Onetor OÜ viis reedel ära seadmed, mis ta oli eelnevalt paigaldanud Meriton Garden Hotelli selle ehitamise käigus. Meriton Garden Hotell kuulub Marsilius OÜ-le, mille omanikuks on ärimees Alexander Kofkin.

Marsilius OÜ juhatuse teatel oli Marsiliuse ja Celander Ehituse vahel sõlmitud töövõtulepingu kohaselt  Celander Ehitus peatöövõtjaks Meriton Garden Hotell ehitamisel. Vastavalt lepingule läks omandiõigus kõigile materjalidele, sõlmedele ja detailidele üle tellijale, ehk Marsilius OÜ-le alates hetkest, mil töö oli aktiga tellijale üle antud. Vastavad aktid on sõlmitud 04.02.2010 ja Marsilius OÜ on tasunud kõik lepingu järgi tasumisele kuuluvad maksed Celander Ehitus OÜ-le.

5. märtsil sisenesid Onetor OÜ töötajad Meriton Garden Hotelli ettekäändega, et neil on vaja hooldada nõrkvooluseadmeid (valvesüsteemi seadmed, tulekahjuandurid jms.). Hooldamise asemel Onetor OÜ töötajad hoopis demonteerisid nõrkvooluseadmed ja võtsid need endaga kaasa. Ajakirjanduses on Onetor OÜ selgitanud, et kuna Celander Ehitus OÜ neile seadmete paigaldamise eest ei tasunud, siis nende arusaamise kohaselt on neil õigus seadmed demonteerida.

Marsilius OÜ on seisukohal, et tegemist on vargusega. Marsilius ei tea ega peagi teadma, millised on Celander Ehituse ja Onetori omavahelised võlasuhted. Omandiõigus kõikidele ehitusobjektile paigaldatud seadmetele on üle läinud Marsilius OÜ-le nii lepingu, kui ka asjaõigusseaduse alusel. Seadmete ebaseadusliku demonteerimise ja objektilt eemaldamise kohta on Marsilius OÜ esitanud politseile avalduse. Samuti esitab Marsilius kohtusse hagiavalduse, milles nõuab ebaseaduslikult ära viidud seadmete tagastamist.

Valve- ja tuleohutuse seadmete demonteerimisega tekitas Onetor olukorra, kus Marsilius on sunnitud Tallinna vanalinnas asuva Meriton Garden Hotelli teadmata ajaks sulgema, sest külaliste teenindamine hotellis, mis ei vasta tuleohutuse nõuetele, oleks vastuolus kehtivate seadustega. Seega on Onetor OÜ õigusvastaselt sekkunud Marsilius OÜ majandustegevusse ja põhjustanud sellega kahju. Nimetatud kahju suurus kasvab iga päevaga, mistõttu konkreetset summat ei ole veel võimalik öelda. Selle kahju kavatseb Marsilius OÜ Onetor OÜ-lt sisse nõuda.

Samalaadse olukorra tekitas Onetor 5. märtsil ka Konga Investile (samuti Kofkinile kuuluv firma-toim.) kuuluvas bistroos Pikal tänaval. Ka selle objekti puhul on tegemist Celander Ehituse, kui peatöövõtja poolt ehitatud objektiga, millel Onetor teostas allhanget. Ka sellelt objektilt demonteeris Onetor hooldamise ettekäändel valve- ja tuleohutuse seadmed, mistõttu Konga Invest on sunnitud bistroo teadmata ajaks sulgema. Ka Konga Invest on esitanud politseile avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks ning esitab kohtusse hagiavalduse ebaseaduslikult ära viidud seadmete tagastamiseks. Samuti esitab ka Konga Invest Onetori vastu hagiavalduse õigusvastaselt tekitatud kahju hüvitamise nõudes.

Arvestades kahjunõuete eeldatavat suurust peavad Marsilius ja Konga Invest  võimalikuks, et nõuete rahuldamine kohtu poolt  toob endaga kaasa Onetori pankroti. Tsiviilseadustiku üldosa seaduse kohaselt on Onetori pankrotistumise korral võimalik pöörata nõue ka Onetori juhatuse liikmete vastu ja nii Marsilius  kui Konga Invest peavad seda võimalikuks.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474