10. oktoober 2010
Jaga lugu:

Väo jaama juht: toetused kerkivad üle 2 mld krooni

Majandusminister Juhan Partsi soovi järel kärpida taastuvenergiatoetusi on lahti läinud tõeline lobistide tulevärk. Sarnaselt peaminister Andrus Ansipiga, kes soovitab Partsu idee enne valimisi maha matta, ei taha ka Väo koostootmisjaama juht Andres Taukar toetuste kärpimisest midagi kuulda.

Väo elektrijaam kerkis Tallinna lähistele pärast seda, kui miljardär Urmas Sõõrumaa oli riigikogus 2007. aastal läbi surunud elektrituruseaduse, kuhu taastuvenergiatootjate meeleheaks olid sisse kirjutatud rentaablid ja sobivad investeerimistingimused ja dotatsioonid.

 "Taastuvenergia tasu, mida tarbijad näevad oma elektriarvetel, kasvab lähiaastatel kogusummas oluliselt üle 2 miljardi krooni. Sealjuures hinnanguliselt 1,5 miljardiga sellest toetatakse otseselt või kaudselt põlevkivienergeetikat, sealhulgas uute plokkide rajamist 1,2 miljardiga, ja umbes 100 miljoniga tõhusat koostootmist. Taastuvenergeetika osakaal toetustes on tagasihoidlik," ütles Taukar Delfile.

"Taastuvenergia tasu tulebki vähendada, aga mitte tariifide muutmise kaudu, vaid toetusi õigesti suunates. Monopoolse põlevkivienergeetika finantseerimine taastuvenergeetika tasudest on põhjendamatu ja tarbija suhtes ebaõiglane," lisas ärimees, kelle koostootmisjaam saab dotatsioonist samuti osa.

Väo koostoomisjaama omanikfirma Digismart OÜ kuulus veel paari aasta eest 75 protsendi ulatuses Urmas Sõõrumaale kuuluvale BEN Energy OÜ-le ja 25 protsenti Dalkia grupi ettevõttele Tallinna Küte AS. Praeguseks on Sõõrumaa Väo jaama 500 miljoni krooniga Dalkiale maha müünud.

Väo jaam valmis 2008. aasta lõpus. Sõõrumaa müüs selle maha 2009. aastal.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee