11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reformierakond: vähendame taastuvenergia toetusi Partsist rohkem

Reformierakonna teatel soovivad nad alandada taastuvenergia toetusi rohkem, kui seda pakub Juhan Partsi juhitav majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Peep Aru sõnul on nende ettepaneku erinevus selge ja töötav mehhanism, mis vähendab tulevikus tarbija elektri ja toasooja arvet. "Partsi skeem võib tõsta tarbijatele hindu ja sellega me nõus olla ei saanud, seetõttu pakkusime välja uue plaani, mis alandaks taastuvenergia toetusi uutele investeeringutele liigiti 42–212 protsenti ehk viiks nad tagasi tasemele, mida pakkus valitsus 2007. aastal," rääkis ta.

Aru sõnul looks see selge keskkonna ettevõtlusele investeeringute tegemiseks. "Mõlema valitsuspartneri seisukoht on, et taastuvenergiatoetused on ebamõistlikult kõrged ning ühiselt tuleb leida lahedus nende vähendamiseks, mis ei rikuks õiguskindluse printsiipi," lisas ta.

Reformierakond andis täna oma partneritele IRList üle kolmesammulise plaani, mis peaks alandama elektri ja toasooja hinda. Plaan viib tulevikus gaasi müügis mitme pakkuja tekkimiseni, mis surub gaasi hind alla.

"Täna on Eesti sisulises sõltuvuses Vene gaasist ja Vene Föderatsiooni eelarve suurtäitjast – Gazpromist. Reformierakonna poolt täna üle antud eelnõu lahendab olukorra, kus gaasi põhivõrgu omanik ei ole huvitatud hinnakonkurentsist ja erinevatest pakkujatest – see on aga tarbijate jaoks parim viis hinda odavamaks suruda," ütles Peep Aru.

Lisaks tegi Reformierakond valitsusele ettepaneku põhjalikult üle vaadata ning riigikogu fraktsioonidele tutvustada Eesti Energia investeeringute põhimõtted, et vältida hinnatõuse.

"Halva uudisena tulnud hinnatõusu taotlusest on osa mõeldud tegevuskulude ja palkade tõstmiseks. Palgad riigisektoris ei tõuse, niisamuti ei saa Eesti suurim monopol Eesti Energia meie hinnangul seda lubada. Ka konkurentsiamet on sellele viidanud, et ajal kui kõik teised kärbivad kulusid, ei saa Eesti Energia käituda vastupidiselt," sõnas riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas.

"Samuti kavatseme üle vaadata Eesti Energia investeerimisprogrammi, et tagada Eesti energiajulgeolek tulevikus ning elektri ning toasooja stabiilselt parim hind tarbijatele," lisas ta.

Klaasi sõnul sõltub Eesti elektri hind 95% Eesti Energiast ja vaid 5% ulatuses taastuvenergia tasudest, tähelepanu on aga kulutatud vastupidi. "Terve mõistusega asjale lähenedes on ju selge, et tegeleda tuleb tarbijate jaoks ka rahaliselt olulisema küsimusega – sealt on tarbijal oluliselt rohkem rahaliselt võita," märkis ta.

Riigikogu kinnitas 2007. a veebruaris kõik taastuvenergia ostuhinnad ja toetused valitsuse pakutust 34 sendi võrra kõrgemal tasemel kilovatt-tunni kohta. See tähendas ostuhinna tõstmist taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrile 42 protsendi võrra 81 sendilt 115 sendile, tõhusa koostootmise käigus toodetud elektrienergiale 72 protsendi võrra 47 sendilt 81 sendile ning toetuse tõstmist taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrile 68 protsendi võrra 50 sendilt 84 sendile ja koostootmise käigus toodetud elektrile 212 protsendi võrra 16 sendilt 50 sendile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474