4. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu iga 10. eluasemelaen KredExi käendusega

Kõigist Eestis välja antud eluasemelaenudest moodustas KredExi käendusega väljastatud eluasemelaenude maht aasta keskmisena mullu 10,5%.

Võrdluseks – 2011. aastal oli KredExi laenude osakaal 9,2%. Eelmisel aastal väljastasid pangad 1288 KredExi käendusega eluasemelaenu kogusummas 63 miljonit eurot.

"Huvi KredExi eluasemelaenu käenduse kasutamise vastu on viimase aastaga suurenenud. Olulist mõju on avaldanud kinnisvaraturu langus – kui kinnisvarabuumi ajal kukkus KredExi käenduse kasutamine kolmele protsendile, siis paar viimast aastat on meie käendust kasutanud ligikaudu 10% laenuvõtjatest," ütles KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Mirja Adler.

Tema sõnul on klientide jaoks KredExi käenduse kasutamine väiksema riskiga kui näiteks vanemate kodu seadmine lisatagatiseks. "Kui midagi juhtub ja enam laenu maksta ei suuda, siis jääb vähemalt vanemate kodu alles," lisas Adler.

Eelmise aasta lõpu seisuga ulatus KredExi eluasemelaenu käenduste portfelli maht 28,5 miljoni euroni. KredExi eluasemelaenu käendust kasutas möödunud aasta jooksul 688 noort peret 4,4 miljoni euro ulatuses ning 600 noort spetsialisti 3,3 miljoni euro ulatuses. Keskmine KredExi käendusega võetud laenusumma oli mullu 48 935 eurot.

Eluasemelaenu käendust kasutati möödunud aastal põhiliselt korteri (79%) ning elamu ostuks (18%), ülejäänud osas oli tegemist eluaseme renoveerimise või ehitamisega.

Alates 2000. aastast, mil KredEx väljastab eluasemelaenu käendusi, on KredExi abil parandanud oma elutingimusi 14 768 noort peret, 8347 noort spetsialisti ning 69 tagastatud majas elavat üürnikku ehk kokku enam kui 23 184 leibkonda.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474