Autor: Juuli Laanemets • 26. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Saa: olukord kinnisvaraturul on kohati jabur

Kinnisvaraturu olukorda kommenteerides ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu aseesimees Mart Saa, et hetke olukord läheb ülesmäge, käes on müüjate hinnadiktaadi aeg.

„Olukord on läinud juba kohati jaburaks, vaadates mida ostetakse ja millise hinnaga, siis tahaks küsida, et kas te ei mäleta, mis juhtus hindadega 5 aastat tagasi? Keegi ei ole julgenud seda välja öelda, sest kõigile müüjatele ju meeldib, et müük läheb hästi,“ ütles Saa, kes samas on kinnisvara ettevõtte LAAM juhatuse liige. „Jälgin praegu kinnisvaraturu olukorda ja mõtlen, et kummalisi asju tehakse. Ilmselgelt on täna müüjate turg, seega ostjate turust ongi saanud viimase aastaga müüjate turg. Täna on ostuhuvi suurem, mis annab võimaluse dikteerida hindu, küsitakse juba rohkem kui asi ise väärt on.“

Mart Saa (MS) vastas paarile küsimusele veel.

Kas meid ähvardab uuesti kinnisvaramull?

MS: Otseselt ei näe, pangad hoiavad ilusasti laenutempot ohjes ega laenu veel nii lihtsalt anta, kui varasemalt. Eks nad püüavad olukorda turul kontrollida aga elu näitab, kuidas see ka õnnestub. Mõned kinnisvaraostud on küll kummalised,“ vastas Saa.

Milliseid teenuseid vajab kinnisvaraturg?

MS: Ega viimased 20 aastat polegi midagi muutunud. Tahame inimestele pakkuda võimalust saada kinnisvarafirmast kõik asjad ühest kohast kätte. Meil on tehtud üle 20 lepingupartneriga kokkulepped, kes on valmis pakkuma turva, kolimis-, sisustusteenust, kindlustusest, lõpetades saunade ja mullivannidega.

Kes vajab sellist teenust?

MS: See klient kellel endal pole aega kõigega tegeleda, kindlasti välismaalt siia tulnud inimesed. Äriettevõtete puhul kehtib sama. Üldjuhul meie partnerid pakuvad klientidele ka soodustust, kõigil neil on mingi oma nüanss mida pakkuda.

Millised teenused võiksid ettevõtted delegeerida kinnisvarafirmale?

MS: Näiteks, kui bürood vahetada, võiks küsida pakkumist kolimiseteenuse kohta koos kolimiskindlustusega. Valve-, koristus-, mööbli-, aknekatete-, kööginurga ehituse teenuseni välja. Suuresti sõltub kas minnakse uuele või vanale büroopinnale, kas vajatakse remonditöid või mitte. Alati võiks võtta konkureeriva pakkumise, sageli on sõbrahind kallim, kui sellised komplekspakkumised. Arvan, et Eestis läheb veel pikalt aega, kui ettevõtted harjuvad küsima sellist kompleksteenust. Täna on näha, et inimesed on üllatunud, kuuldes sellisest võimalusest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474