22. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on ohtlike jäätmete valdaja lisakohustused?

Seadus kohustab jäätmete sortimisel ohtlikud jäätmed eraldama ülejäänutest  ning kehtestab keelu segada neid teiste jäätmetega.

Ohtlike jäätmete käitlemise eritingimused sätestab jäätmeseaduse 3. peatükk (§-d 60-651). Lisaks tuleneb jäätmeseaduse § 31 lõikest 2 kohustus jäätmete sortimisel eraldada ülejäänud jäätmetest ohtlikud jäätmed ning samuti taaskasutatavad jäätmed, kui see on tehniliselt teostatav ja sellega ei kaasne ülemääraseid kulutusi. Sortimisega seondub ka ohtlike jäätmete segamise keeld. Erandina võib ohtlikke jäätmeid segada teist liiki ohtlike jäätmete, tavajäätmete või mis tahes aine või materjalidega juhul, kui segamine on tehnilised ja majanduslikult põhjendatud ning välditakse või vähendatakse nii palju kui võimalik ohtu tervisele ja keskkonnale.

Ohtlikud jäätmed tuleb jäätmete kogumisel, vaheladustamisel ja veol pakendada, et vältida ohtu tervisele ja keskkonnale ning hõlbustada taaskasutamist või kõrvaldamist. Jäätmevaldaja on sel eesmärgil kohustatud märgistama ohtlikud jäätmed enne nende üleandmist jäätmekäitlejale vastavalt keskkonnaministri määruse nõuetele, välja arvatud kodumajapidamises tekkivad ohtlikud jäätmed, või nende pakendid.

Ohtlike jäätmete käitlejale üleandmiseks on vajalik saatekiri, mis sisaldab andmeid ohtlike jäätmete kohta. Jäätmevaldaja peab jäätmete vedamiseks üleandmisel saatekirja koostama juhul, kui tal on ohtlike jäätmete käitluslitsents. Kui see puudub, koostab saatekirja vastavat litsentsi omav jäätmete vastuvõtja.

Oluline on tähele panna

Kui ettevõtte tegevuses tekib jäätmeid, siis on ettevõte jäätmevaldaja, kes on kohustatud kas ise jäätmed nõuetekohaselt käitlema või andma jäätmed üle jäätmeloaga ettevõttele.

Ise käitlemine tähendab, et ettevõte peab üldjuhul omama vastavaks tegevuseks jäätmelubasid. Jäätmeluba ei ole vajalik nt korduskasutuseks.

Kõik ettevõtted kes toodavad või müüvad pakendatud kaupa, peavad turule lastud pakendijäätmed koguma ja taaskasutama. Seda võib teha iseseisvalt või anda vastav kohustus üle taaskasutusorganisatsioonile.

Probleemtoodete, sealhulgas patareide, akude, mootorsõidukite, elektri- ja elektroonikaseadmete, rehvide ja põllumajandusplasti tootjatele ja maaletootjatele kehtivad täiendavad kohustused seoses jäätmetekke vältimise ja jäätmete käitlemisega. Mõned kohustused seonduvad konkreetsete probleemtoote liikidega. Probleemtoodete tootjad ja maaletootjad võivad need kohustused tootjate ühendusele üle anda või sellega ühineda, kui vastav ühendus on loodud.

Ohtlike jäätmete valdaja kohustus on muuhulgas hoida ohtlikke jäätmeid eraldi teistest ohtlike jäätmete liikidest ning mis tahes muudest jäätmetest, ainetest ja materjalidest. Tehnilise ja majandusliku põhjendatuse alusel on erandid sellest reeglist siiski võimalikud. Samuti kehtivad täiendavad nõuded ohtlike jäätmete pakendamisele, märgistamisele, vedamiseks üleandmisele ning vanaõli käitlemisele.

Artiklite seeria „Jäätmekäitlusest ettevõtjatele“ tutvustab erinevates valdkondades tegutsevatele ettevõtjatele jäätmekäitluse regulatsiooni nõudeid ning tutvustada võimalusi, mis erinevad jäätmekäitluslahendused kaasa võivad tuua.

Autor: Elo Tamm

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474