Autor: Ken Rohelaan • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara hinnatõus jätkub majanduslangusest hoolimata 

Eesti elamispindade tehingute ja hindade arv peaks tänavu jätkuma tõusvas joones vaatamata I kvartali majanduslangusele, ütles kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Kinnisvarafirmade liidu juhatuse liige Toompark täpsustas, et kinnisvarahinnad on kerkinud elamispindade sektoris, kuid äripindade hinnad ei ole ülekuumenenud.

Tema sõnul on I kvartalis kasvanud elamispindade tehingute arv, mida pole pidurdanud hinnatõus. Sissetuleku kasvust kordades suurem elamispindade hinnatõus võiks Toompargi ütlusel justkui pidurdada tehingute mahu kasvu, kuid reaalsus on vastupidine.

Kinnisvaraspetsialist selgitas, et täna tulevad suure mõjuga näitajad peamiselt Tallinnast ja Tartust, teiste piirkondade osakaal on oluliselt väiksem.

Kui Toompargi sõnul langes aprillis elamispindade tehingute arv minimaalselt, siis kuunäitajate põhjal ei julge ta suuri järeldusi teha. "See oleks liiga lühike periood," ütles ta. "Ettepoole vaadates mõtleksin sellele, et sissetulekud kasvavad jõudsalt vaatamata majanduslangusele," lisas Toompark.

Samuti kasvas esimeses kvartalis eluasemelaenude käive ja kui tehinguid peaks jätkuvalt juurde tulema, siis oleks kinnisvaraspetsialisti sõnul keeruline uskuda hindade langust. Tema hinnangul poleks pikemas perspektiivis (3-5 aastat – toim) tänase tasemega hinnakasv kasulik. Hinnad on kasvanud liiga kiiresti, mistõttu tempo mahavõtmine oleks kinnisvaraturule tervislik.

"Kinnisvaraturg ei saa oma arenguga muul majandusel eest ära joosta," märkis Toompark. Tema sõnul oleks optimaalne kinnisvarahindade reaalkasv 5-6% aastas, kui Eesti majandus kasvaks samal ajal kiiremini Euroopa keskmisest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474