Autor: Juuli Laanemets • 15. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistud: trepikodades peaks olema suitsuandur

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) juhib tähelepanu, et trepikodades võiksid olla suitsuandurid, sest mitmelgi juhul on majapõleng saanud alguse trepikojast või keldrist.

EKÜL juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul tuleb nii nagu korteris, ka trepikojas pidada silmas ohutusnõudeid, hoida puhtust ja korda ning täita ühistu poolt seatud sisekorraeeskirju.

"Kindlustusfirma RSA poolt algatatud mõte suitsuanduritest trepikojas on tervitatav, sest mitmel juhul on majapõleng alguse saanud tuletegemisest trepikojas või keldris, kuhu näiteks on lahtise ukse kaudu hiilinud asotsiaalid," ütles Mardi, kelle sõnul tundub korra ja puhtuse nõue paljudele kahtlemata elementaarsena, kuid kahjuks näeb Eestimaa kortermajades siiski liiga palju äralagastatud trepikodasid.

"Purustatud aknaklaasid koridoriakendel, uriinilehk, soditud seinad, purukspekstud liftid ja ukselukud, suitsukonid, joodikute kambad trepimademel alkoholi tarvitamas," loetles Mardi iga korteriühistu õudusunenägu, mis paraku mõne maja koridoris vastu vaatab.  "Tihti napib ühistul ka vahendeid, et kahjustusi likvideerida. Igal nädalal aknaklaase või välisukse fonolukku vahetada käib lihtsalt ühistutel üle jõu. Koristajagi teeb, mis suudab, kuid lagastajad sellest ei hooli," vahendas Mardi nörritavat olukorda.

Mardi sõnul loodetakse paljudes ühistutes, et omanikuks olemine ja teadmine, et kogu kahju tuleb kõigil omanikel omast taskust kinni maksta, distsiplineerib. "Eks paljudel juhtudel see nii ju ongi. Eriti siis, kui on ühtsete jõududega talgukorras näiteks koridorid ja keldrid ära puhastatud ja ilusaks vuntsitud, hoitakse neid hoolsamalt," nentis ta.

Mardi tuletas meelde, et elanike turvalisuse seisukohalt on oluline maja uksi korralikult lukustada ning võõraid mitte trepikotta lubada. "Tuleb olla julgem, oma naabreid teada ja tunda ning kui nähakse maja ümber luusimas võõraid, neilt külaskäigu eesmärki uurida ja sellest ka naabreid või ühistut teavitada. Naabrivalve on oluline ning aitab ära hoida nii mõnegi kuriteo," kinnitas Mardi.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474