Autor: Juuli Laanemets • 13. juuni 2014

Alar Urm: Riik ei peaks pooli valima

Lextali vandeadvokaat Alar Urm ütles, et loodav kindlustustegevuse seadus ei pruugi tuua head lahendust kindlustusemaaklerite töö reguleerimisele, sest huvigruppide soovid on nii erinevad.

Paljude varasemate kindlustusalaste õigusaktide väljatöötaja Alar Urm ütles, et tegemist on pikka aega ettevalmistatud seaduse eelnõuga. Tema sõnul on muudatuste taustaks kauaaegne arvamustevahetus kindlustusmaaklerite tegevuse üle. „Kindlustusandjate hinnangul tuleb kindlustusmaaklerite tegevust enam raamistada. Maaklerid omavad täna kindlustusturul märkimisväärset tähendust, sest läbi maaklerite sõlmitakse järjest enam kindlustuslepinguid,“ rääkis Urm. „Loomulikult on kindlustusandjate huvi piirata sellega seonduvat kulu ning maaklerite võimalikku mõju. On fakt, et maaklerite tegevuse tähtsus suureneb veel ja nii ka nende mõju.“

Urmi sõnul ei pruugi maaklerite tegevuse administratiivne piiramine tuua lahendust. „Kui maaklerite kasutamine on klientidele mugav ning vajalik, siis loob nõudlus lahendused. Riik peab finantsvahenduses seadma esmaeesmärgiks finantsvahendajate usaldusväärsuse. Kõik Eesti kindlustusandjad on usaldusväärsed. Samas kindlustusandjate ja edasimüüjate turuvõitluses ei peaks riik pooli valima. Maaklerite aktiivsus loob kindlustusturul konkurentsi ja on pinnuks silmas kindlustusandjatele, kellel on välja arendatud müügivõrk. Samas on tarbijal maaklerit kasutades hõlbus saada võrreldavaid pakkumisi ja parimat hinda,“ kirjeldas Urm kindlustusturul toimuvat.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806