Autor: Juuli Laanemets • 11. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiasäästunädala eksperiment: kui lihtne on energiat säästa?

Energiasäästunädalal saab Eesti Energia blogi vahendusel elada kaasa säästueksperimendile. 10.-14. novembrini analüüsib oma energiatarbimist ja järgib spetsialistide näpunäiteid Tallinnas elav noor pere.

Kahetoalises korteris elava Evelini ja Eriku sõnul on nad keskmise tarbimisega inimesed, kes küll ülemäära elektrit ei larista, ent ei pööra selle säästmisele ka igapäevaselt suurt tähelepanu. “Kindlasti on meie tarbimisharjumuste juures kohti, mida muutes võiksid elektriarved olla väiksemad. Usun, et nädala jooksul saab selgeks kui lihtne või keeruline see säästmine tegelikult on,” rääkis Erik eksperimendi alguses.

Eksperimenti ja asjatundjate soovitusi saab jooksvalt jälgidaSIIT.

Eesti Energia energiasäästu projektijuhi Teet Keremi sõnul aitavad 2016. aastaks kõikidesse Eesti kodudesse paigaldatavad kaugloetavad elektriarvestid oma tarbimist täpsemalt mõõta ja analüüsida. „Juba täna on paljudel peredel võimalus kaugloetava arvesti abiga oma tarbimist jälgida. Meie eksperimendis osaleval test-perel on samuti kaugloetav arvesti, mis võimaldab tunnikaupa hinnata, millele kulub enim energiat. Nii saab pere oma tegeliku tarbimise ja harjumused kokku viia ning neid soovi korral muuta,” rääkis Kerem.

Kliendid, kellel on kaugloetav arvesti, saavad oma tarbimise kohta jooksvalt infot  Eesti Energia mobiiliäpi kaudu. Need, kel kaugloetavat arvestit veel ei ole, saavad jälgida oma kuupõhist tarbimisajalugu Eesti Energia e-teeninduses. Energiasäästunädala katse käigus võtab pere kasutusele lihtsaid energiasäästunippe ja mõõdab, kuidas nende energiatarbimine seeläbi väheneb.

Energiasäästunädalat korraldavad Tartu Regiooni Energiaagentuur, KredEx, Eesti Energia, Eesti Korteriühistute Liit, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Swedbank, Säästva Eesti Instituut, Tallinna Energiaagentuur ning Tartu Teaduspark.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474