Aira Tammemäe • 20 märts 2015

TTÜ professor: liginullenergiamajad on hetkel luksuskaup

TTÜ professori, liginullenergiahoonete uurimisgrupi juhataja Jarek Kurnitski hinnangul peetakse liginullenergiamaju liiga kalliks, kuid praegu on aeg teha pilootprojekte.

Jarek Kurnitski kommentaar artiklile "Liginullenergia on turundustrikk, reaalsuses see müügieeliseid ei anna":

Praegu on tõesti veel nii, et ükski kinnisvaraarendaja ei ole suutnud liginullenergiamajadest turundustrikki teha. Liginullenergia ehk A klassi maju lihtsalt turul ei pakuta, kuna nende ehitamist peetakse veel liiga kalliks. Samas neid ei peagi veel pakkuma, kuna nende ehitamine muutub erasektori arendustes kohustuslikuks alates 2021 aastast (avalikud hooned alates 2019). Selle tõttu on loogiline, et liginullenergiamajad kui parim võimalik ehitustehnoloogia ehk nii väikese energiakuluga kui tehniliselt võimalik  ja seda väga hea sisekliima juures on praegusel hetkel luksuskaup.

Turul on siiski nähtav positiivne areng, ostjaid huvitavad kommunaalkulud ja sh suure osakaaluga olevad energiakulud. Sellele on kinnisvaraturg suutnud ka vastata tuues turule B klassi madalenergiamajad, mis jäävad liginullenergiamajadest ainult ühe klassi kaugusele. Ka TTÜ arvutused näitavad, et praegusel hetkel võib pidada B klassi madalenergiamaju kuluoptimaalseteks ning on rõõmustav et arendajad juba neid pakuvad päris laialdaselt. Liginullenergiamajad vajavad arenguks veel natuke aega enne, kui need muutuvad konkurentsivõimeliseks, aga praegu on kahtlemata õige aeg mõelda pilootprojektide peale.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806