Autor: Aira Tammemäe • 20. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ professor: liginullenergiamajad on hetkel luksuskaup

TTÜ professori, liginullenergiahoonete uurimisgrupi juhataja Jarek Kurnitski hinnangul peetakse liginullenergiamaju liiga kalliks, kuid praegu on aeg teha pilootprojekte.

Jarek Kurnitski kommentaar artiklile "Liginullenergia on turundustrikk, reaalsuses see müügieeliseid ei anna":

Praegu on tõesti veel nii, et ükski kinnisvaraarendaja ei ole suutnud liginullenergiamajadest turundustrikki teha. Liginullenergia ehk A klassi maju lihtsalt turul ei pakuta, kuna nende ehitamist peetakse veel liiga kalliks. Samas neid ei peagi veel pakkuma, kuna nende ehitamine muutub erasektori arendustes kohustuslikuks alates 2021 aastast (avalikud hooned alates 2019). Selle tõttu on loogiline, et liginullenergiamajad kui parim võimalik ehitustehnoloogia ehk nii väikese energiakuluga kui tehniliselt võimalik  ja seda väga hea sisekliima juures on praegusel hetkel luksuskaup.

Turul on siiski nähtav positiivne areng, ostjaid huvitavad kommunaalkulud ja sh suure osakaaluga olevad energiakulud. Sellele on kinnisvaraturg suutnud ka vastata tuues turule B klassi madalenergiamajad, mis jäävad liginullenergiamajadest ainult ühe klassi kaugusele. Ka TTÜ arvutused näitavad, et praegusel hetkel võib pidada B klassi madalenergiamaju kuluoptimaalseteks ning on rõõmustav et arendajad juba neid pakuvad päris laialdaselt. Liginullenergiamajad vajavad arenguks veel natuke aega enne, kui need muutuvad konkurentsivõimeliseks, aga praegu on kahtlemata õige aeg mõelda pilootprojektide peale.

 

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474