Autor: kinnisvarauudised.ee • 3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, milliseid petuskeeme on kinnisvaraturul avastatud

Korter juhatuse esimehele, ettevõte ei näita üüritulu, ebaseaduslik sisendkäibemaksu mahaarvamine...need on mõned näited tüüpilistest petuskeemidest.

1. Venemaal ärinõustamisega tegelev nii-öelda ühemehefirma soetas korteri väidetavalt kontoriks, esitades käibemaksu tagastusnõude summas 26 288 eurot. Korteris tehtud etteteatamata vaatluse käigus tuvastas maksuamet, et seda kasutab tegelikult eluruumina juhatuse liikme tütar.

Lisaks selgus kontrolli käigus, et äriühing on soetanud varemalt teisigi eluruume. Äriühingu juhatuse liikme seletuste kohaselt kasutati ka neid kontorina ja lisaks ateljeena, kuna äriühingu töötajateks vormistatud juhatuse liikme naine ja tütar tegelevad äriühingus maalimisega. Samas ei olnud äriühing enne kontrolli alustamist ühtegi maali müünud.

Kõik korterid olid sisustatud eluruumidena ning nende ruumide tarbeks soetatud kaupade ja teenuste käibemaks oli deklareeritud sisendkäibemaksuna. Kontrolli käigus ei leidnud kinnitust, et kunstiga tegelemine oleks äriühingu majandustegevuse osaks ning maksuameti hinnangul oli tegemist juhatuse liikme naise ja tütre isikliku hobiga, mille tarbeks on perepea võimaldanud neil tasuta kasutada äriühingu vara.

2. Ühes korteris elav mees ei teadnud midagi äriühingust, kellele korter kuulub. Tema väitel on tal üürileping äriühingu kunagise juhatuse liikme kui füüsilise isikuga, kellele maksab sularahas üüri.

3. Meditsiinitarvikute müügiga tegelev äriühing oli uue eluruumi soetamisel arvanud maha sisendkäibemaksu 21 500 eurot, väites et soetas selle edasimüügi eesmärgil.

Etteteatamata vaatluse käigus aga selgus, et korteris elab sees juhatuse liige, väites et elab selles müügiootel korteris ajutiselt ja vaid mõne nädala, ehkki sisustus viitas pikemale seeselamisele. Kontrolli tulemusena kuulus alusetult tagastatud käibemaks tagasi nõudmisele ning lisaks määramisele tulumaks 28 576 eurot ja sotsiaalmaks 44 905 eurot juhatuse liikme tarbeks vara soetamisel tehtud väljamakselt. Määratav maksusumma kokku oli 94 981 eurot.

Autor: kinnisvarauudised. ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474