Autor: kinnisvarauudised.ee • 13. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtted ei osta elamispindu eraisikutele kasutamiseks

Arco Vara Tallinna elamispindade maakler Tiina Steinberg ei ole täheldanud, et ettevõtete nimele ostetaks elamispindu, mida omanikud eraisikuna kasutama hakkavad. 

Kui korter ostetakse endale, võetakse ostuks enamasti eluasemelaenu ja seda annavad pangad üksnes eraisikutele.  

Kui korter ostetakse investeeringuks, kasutatakse selleks sageli ettevõtte raha, mida muidu tuleks hoida kas arvelduskontol, hoiusena, võlakirjades või aktsiates. Kõik need variandid on ettevõttele praegu riskantsemad, kui raha paigutamine hea asukohaga kinnisvarasse.

Olen oma maakleritöö jooksul kokku puutunud ka selliste ettevõtetega, mis ostavad kortereid lühiajaliseks või pikaajaliseks väljaüürimiseks, sest see ongi nende põhiäri. Kui uue korteri ost vormistatakse ettevõtte nimele, ütlen ostjale alati, et tal on võimalus maksuametilt käibemaksu tagasi küsida. Tean, et osad ostjad on käibemaksu tagasi küsinud ja selle ka tagasi saanud, aga on olnud juhtumeid, kus maksuamet ei ole üüriks ostetud korteri ostjale käibemaksu tagastanud. Vahel hakkavad ettevõtted siis maksuametiga vaidlema, kuid vahel loobuvad käibemaksu tagastuse nõudest, et oma aega ja närve säästa.

Taust

Kuna ettevõtted tunnevad Tallinna kesklinnas puudust hea asukoha ja kvaliteediga kuni 100 m2 büroodest, võidakse uusi kortereid osta kasutamiseks büroopinnana. Väikeinvestorid otsivad investeeringuks ka kesklinna käidavate tänavate ääres olevaid kaubanduspindu. Nõudlus selliste pindade järele ületab juba aastaid pakkumist. Seoses Euroopa keskpanga „rahatrükiga" on viimase poole aasta jooksul suurenenud nõudlus ka rahavooga investeerimisobjektide (üürilepingutega kaetud ärikinnisvara) järele. Kinnisvara ostmine lühema- või pikemaajaliseks investeeringuks on täiesti tavapärane majandustegevus ja seda eriti praeguses määramatus majanduskeskkonnas, kus me ei tea, mis finantsvaraga lähikuudel ja –aastatel juhtub.

Kommentaari autor on Arco Vara Tallinna elamispindade maakler Tiina Steinberg

.

Autor: kinnisvarauudised. ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474