Habal: kinnisvarasektor kasvatab lisandväärtust

Uus Maa analüütik Igor Habal  Foto: Raul Mee

Uus Maa analüütik Igor Habal ütles mai alguses Eesti Kinnisvarafirmade Liidu kevadkonverentsil ärikinnisvara arengusuundi kommenteerides, et kuna 2013. aastast on eesti ettevõtete kasumlikkus vähenenud ja ettevõtted on ka vähem investeerinud põhivarasse, pole ärikinnisvara hinnatase tõusnud ning see on sundinud kinnisvarasektori ettevõtted suuremale efektiivsusele.

„Pole saladus, et ettevõtete tööjõukulud on alates 2011. kasvanud ja see on vähendanud ettevõtete rentaablust ning pärssinud uusi investeeringuid,“ märkis Habal konverentsil esinedes. See aga ei ole lubanud  ka ärikinnisvara hindadel tõusta.

Ta tõi näiteks Jüri Tehnopargi tootmispindade rendihinnad, mis kümmekond aastat tagasi tehnopargi algusaegadel olid 70 – 80 krooni ruutmeetri eest ja mis täna on see samal tasemel. „Ehk hind ei ole vaatamata vahepealsetele kõikumistele muutunud, on püsihindades samal tasemel,“ selgitas Habal.

Ta lisas, et kui elukondlikule kinnisvarasektori arengule ja hinnatasemele on palgakasv avaldanud positiivset mõju, siis ärikondlik kinnisvarasektor on paratamatult pidanud muutuma sellevõrra efektiivsemaks ja otsima lisandväärtusi.

Meeldiv on aga tõdeda, et kinnisvaraettevõtted on sellega ka toime tulnud. “Tööjõukulu on sektoris vähenenud võrreldes kümne aasta taguse ajaga, siis oli see umbes 10%, nüüd on 7-8%, aga rentaablus on samas kasvanud. Siis oli see näitaja umbes 30 juures, 2015 oli see 48,5%,“ tõi Habal välja.

Ta märkis, et ärikinnisvari edasisi arenguid on prognoosida raske, kuna ei ole ühtset statistilist andmebaasi. Ta märkis siiski, et seni ei ole hoonete haldajatele üldised makromajanduslikud näitajad suurt kindlustunnet tekitanud, et täna võiks ärikinnisvara pindade eest senisest enam üüri küsida ning samasugust stabiilsust võiks prognoosida ka lähiajaks.

 

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806