11. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kodud kehvas olukorras

Säärane vannituba on veel vähemalt viiendiku Eesti inimeste jaoks luksus.
Autor: Meeli Küttim
Viiendikul Eesti inimestel ei ole kodus kas veeklosetti või vanni/dušši. Kümnendikul pole kumbagi, ei tualetti ega vanni/dušši. Seda kinnitab Euroopa Liidu agentuuri Eurofound äsja ilmunud analüüs.

Raport toob esile ka eri riikide taseme tähelepanuväärse erinevuse, vahendab Eesti Päevaleht. Kõige hullem on olukord Rumeenias, kus 22% elanikel ei ole tualetti ega tänapäevast pesemisvõimalust. Eesti on selles mõõduvõtus Läti ja Bulgaaria järel neljandal kohal, sest meil pole samuti ligi 20% elamistes kas korralikku tualetti või dušši/vanni. Elamisi, kus ei ole kumbagi, on pool neist ehk 10%. Põhjamaades ja Lääne-Euroopas seda probleemi enam õieti ei olegi.

Eluruumide konstruktsiooni probleemid on veidi rohkem levinud. 12% EL-i elanikke tunnistas uuringus, et nende eluruumides on niiskust või lekkeid, ja 9% elas majapidamises, mille akendes, ustes või põrandas oli mädanikku. Jällegi on riikide vahel suur erinevus. Küprosel on selle hädaga kimpus lausa pooled elanikud, kuid Austrias või Rootsis esines seda vähem kui ühes elumajas kümnest.

Eestis on mingit laadi konstruktsiooniprobleem veidi üle 40% elumajades. Niiskuse probleeme ilmnes Eestis 19,1% ja mädanikuprobleemi 22,4% eluruumide puhul. Kütteprobleemid olid enim levinud Poolas (24,4%), Leedus (24,1%) ja Eestis (23,0%). See näitab, et selline elementaarne asi nagu soe tuba ei ole tavaline veel märkimisväärses hulgas kodudes.

Pikemalt loe uuringust Eesti Päevalehe vahendusel.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474