21. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes nad on ja miks me nad rääkima kutsusime?

Äripäeva kinnisvarakonverentsi esinejad on oma varasemas elus teinud palju ägedaid asju, sh olulisel määral andnud jumet praegusele Eesti kinnisvaraturule. Loe lühiülevaadet siit!

Tõnu Toompark

Erinevaid avaliku sektori, kinnisvaravahenduse, -turunduse, -arendamise ja müügiga seotud ameteid pidanud Toompark on kinnisvaravaldkonnaga kokku puutunud alates möödunud sajandi lõpust. Viimase 10 aasta jooksul on Toompark keskendunud kinnisvaraturu analüüsimisele ja arendajate-finantseerijate-omanike konsulteerimisele. Ta on kirjastanud 10 kinnisvaravaldkonna käsiraamatut. “Võin julgelt öelda, et olen inimene, kes uurib Eesti elamispindade turgu kõige põhjalikumalt,” võtab Toompark oma praegused tegemised kokku.

Peeter Koppel

Jääb Eesti tuntuimale teravkeelsele majandusanalüütikule Hardo Pajulale alla ainult sellega, et on temast 10 aastat noorem. Õppis raamatupidamist ja finantsjuhtimist EBSis, elas ja täiendas ennast Inglismaal. Paigutab praegu privaatpanganduse strateegina rikaste eraisikute raha ja valvab, et investeerimisportfellid kasvataks oma väärtust võimalikult palju ja halvimal ajal kaotaks kliendid oma raha võimalikult vähe. Lähemate sõprade sõnul paistab silma sellega, et oskab oma autoga hästi driftida.

Margus Tinno

“Ennast kiita on kole ebamugav, olen ses osas kehv. Professionaalses võtmes võib vast esile tuua eelkõige kogemust - märtsi alguses saab täis 21 aastat järjepidevat kinnisvaraturul osalemist nõustaja rollis. Selle ajaga on kogetud ja õpitud nii mõndagi, osalemine juba kolmandas turutsüklis tekitab nii mõnegi déj? vu hetke.” Tal on rahvusvaheline MRICS sertifikaadi tunnistus.

Arle Mölder

Seotud kinnisvaraturuga aastast 1992. Olnud tegev kolme plaza turuletoomises, milleks on Kawe Plaza, Metro Plaza ja Novira Plaza. Praegu Novira Capital’i tegevpartner. Ettevõte tegeleb kinnisvara arenduse ja finantseerimisega.

Ivar Veerus

Jagab sügavuti ehituse tehnilist poolt ja tunneb Excelit kui oma viit sõrme, ometigi arvab ise, et üks pilt annab kuulajatele edasi rohkem kui 1000 sõna või numbrit. Töötab Tallinna tulevase rahalehma – kultuurikatla – finants- ja müügijuhina, mille puhul on rõhuasetus tegelikult ametinimetuse esimesel poolel – finantsjuhtimisel.

Mihkel Pärtel

Hingega ärikinnisvaras alates 2009.aastast. BPT Real Estate nõustamisvaldkonna juht, põhifookuses ärikinnisvara tehingud ning investeeringute nõustamine. Teinud üle paarisaja ärikinnisvara hindamise ja mitmekümnete miljonite eurode ulatuses tehingute nõustamist. RICS organisatsiooni liige ning MRICS sertifikaadi tunnistus.

Allan Kool

On kinnisvarasektoris tegev alates 2000. aastast, mis tähendab osasaamist ning kogemuste omandamist nii eelmisest buumist kui ka sellele järgnenud rasketest aastatest. Hammerhead tegeleb kinnisvara arendamsiega peamiselt Tallinnas ja vähesemal määral ka mujal Eestis. Praegu on Tallinnas ehitamisel või projekteerimisel ca 30 000 ruutmeetrit ja valdavalt spekulatiivset äripinda, mille peamine märksõna on stock-office.

Kaupo Jõgi

On tegelenud autonduse ja kinnisvara valdkonnas üle 20 aasta ja kogenud selle aja jooksul omal nahal nii paremaid kui ka halvemaid aegu. Seega on mõningane elukogemus olemas, nagu ta ise ütleb lisades, et n-ö halvad ajad ei ole mahavisatud aeg. Selline aeg peaks panema inimesi natuke sügavamalt mõtisklema tehtud vigade üle, kui neid on ette tulnud ning motiveerima rohkem pingutama-mõtlema, kuhu oma energiat tulevikus suunata. “Ja vahel tuleb ka n-ö aeg maha võtta ja endale meelde tuletada, mis on iseendale oluline ning mis ei ole nii oluline,” märgib ta.

Ruth Andresen

Kaubandus- ja büroopindadele spetsialiseerunud Ruth Andresen arvab, et on õnnelik inimene, kuna teeb tööd, mis talle meeldib ja tal on olnud võimalus tegeleda oma hobidega. Säravamad mälestused on tal enda sõnul ehk reisid maailma erinevais paigus koos oma armsate lastega, sukeldumisrekted, raamatud ja tervisesport. Andresen omab 15 aastat kinnisvara vahendamise kogemust. Viis aastat esindas ja omas Andresen RE/MAX kaubamärki, kus sai hea kogemuse nii kinnisvarabüroo kui ka maaklerite koolitamises ja juhtimises. Lisaks on ta sama kaua andnud “Alustava maakleri” ja “Ärikinnisvara vahendamise” loenguid Kinnisvarakoolis. Mullu pälvis Ruth Andresen Aasta Maakler 2016 tiitli.

Olev Mait Makk

Pikaaegne kinnisvaranõustaja ning –vahendaja, kelle praeguseks põhitegevuseks on ärikinnisvara investeeringute ja nüustamisvaldkonna juhtimine ärikinnisvarale spetsialiseerunud vahendusbüroos Seven Real Estate Advisors. Olev Mait Makk tõmbas eelmise buumi ajal ajakirjanduse tähelepanu erakordselt suure summa maksmisega Tallinna linnale kuulunud mitteeluruumi eest Maakri kvartalis. Tal on rahvusvaheline MRICS sertifikaadi tunnistus.

Eliisa Matsalu

Kirjeldab ennast semiootikuharidusega majandusajakirjaniku ja endise seljakotirändurina, kes armastab mägesid ja on meediainimesele omaselt paratamatu maailmaparandaja. Kinnisvaraga puutub Eliisa Matsalu praegu kokku peamiselt kinnisvarateemaliste artiklite kirjutamisel ja jälgides, mis kinnisvaraturul toimub. Aegajalt flirdib Eliisa ka ise mõttega hakata kinnisvarasse investeerima.

Arko Kurtmann

Enda kohta ütleb Arko Kurtmann, et on täiesti tavaline eesti mees, kellel on naine, kaks last ja kodulaen. Finantssektoris on ta töötanud 15 aastat, sellest panganduses 10 aastat. Arko Kurtmann töötas panganduses juba eelmise finantskriisi ajal. Sellest ajast pärit kogemuste väärtust hindab ta asendamatuks. Oma elu kõige ägedama asjana nimetab ta osalemist ambitsioonika LHV panga ehitamises, mis soovib kasvada koos klientidega ja seda turust oluliselt kiiremini.

Andre Poopuu

Tegeleb praegu turundustoetuse pakkumisega kortermajade arendusprotsessis, turundab elamupiirkondi, kaubanduskeskusi ja väljaüüritavaid büroomaju ning laohooneid. Tema laiapinnaline teadmine kinnisvarast aitab paremini mõista detaile, mida lõpptarbija võib oluliseks pidada. Andre Poopuu on veendunud, et kõik arendusprotsessi osalised, nii detailplaneerijad, projekteerijad, ehituse peatöövõtjad, alltöövõtjad, müüjad, arendajad, sisekujundajad jt, on tegelikult turundajad. Ta peab iga päev selgitama, et kinnisvara turundus ei ole üksnes reklaam homses ajalehes. Reklaam on juba tagajärg varem tehtule. Küsimusi „Kellele me teeme?“, „Mida me teeme?“, „Kuidas me teeme?“, „Millal me teeme?“ tuleb küsida igas arendustegevuse etapis, sh detailplaneerimisel, projekteerimisel, ehitamisel, müümisel. Turundusjuhi ülesanne on luua detailide vahel seoseid ja hoiduda muinasjuttude loomisest ning vastutustundetust levitamisest.

Kalev Raidjõe

On oma kogemuste ja teadmiste arendamisel lähtunud lõppeesmärkidest ning eelistanud pikemaajalisi projekte ja strateegilisi huvisid taktikalistele valikutele. Kinnisvaraarendusega on Kalev Raidjõe kokku puutunud alates aastast 1995, kui alustas Kawe Plazas projektipõhise kinnisvaraarenduse juhtimisega. Ta on osalenud uue Ühispanga büroohoone ja Eesti esimese parkimismaja ehitusel, Metalli Maja, Maestro Maja, Werol Tehaste, Veskimöldre elurajooni, Aisa residentsi külaliskorterite arendamisel ja mitmetes teistes projektides. Viimastel aastatel keskendub Kalev Raidjõe eelkõige sellistele arendusprojektidele, mis annavad võimaluse energiasäästuks ning julgete, tulevikku suunatud ning ajas väärtust kasvatavate arhitektuuriliste lahenduste teokstegemiseks. Üheks selliseks projektiks on Rocca al Mares valmiv visuaalselt efektne ning viimse detailini läbimõeldult kulutõhus äri- ja eluruumidega hoone LAEV.

Mika Sucksdorff

Hobikorras ehitaja. Praeguseks on ta ise remontinud kolm korterit ja ehitanud kaks maja. Sõbrad on Mikalt küsinud, et kas ta remondib kõiki remontimist vajavaid kortereid, sest aastast 1999 on tal olnud kogu aeg käsil mingi remondiprojekt.

Peeter Pärtel

Koolitajana tõstab eestlaste majanduslikku heaolu 2004 aastast, algas CASHFLOW lauamängust. Kinnisvarainvestorina omab praegu 20 üürituba. Sai oravarattast välja 2015 mais. Viimase poole aasta jooksul on Peetri kinnisvarasse investeerimist õpetavaid videosid vaadanud üle 7500 inimese.

Timo Riismaa

Varem maksu- ja tolliameti asejuhina töötanud ja praegu Bonavas kortermaju arendav Timo Riismaa rääkis 2016. aasta sügisel toimunud rahvusvahelisel kinnisvarakonverentsil, et Bonava kliendid teistest Euroopa riikidest on uurinud võimalusi ehitada Eestisse üürimaju. Esialgu peab ta suurte välismaiste üürimajade tekke takistuseks nii üürniku poole kaldu olev seadusandlust kui ka eraisikutest üürileandjate kiusatust arveldada sularahas ning oma tulu mitte deklareerida.

Tarmo Karotam

Sai ülikoolikraadi Šveitsist, Lausanne’st, hotellide finants- ning operatsioonide juhtimises. Hotellid on ka üks Tarmo Karotami kinnisvarasegment, mida ta hästi tunneb, kuigi Baltic Horizon sinna praegu ei investeeri. Peab Baltic Horizon fondi noteerimist Tallinna ja Stockholmi börsil märgiliseks sammuks ärikinnisvara populariseerimisel investeerimisvõimalusena ning Balti riikide kapitaliturgude arendamisel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474