Autor: kinnisvarauudised.ee • 26. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: Tallinna korterite hinnatõus ei paista vaibuvat

Jaanuar oli aasta algusele omaselt tagasihoidlik, üle kogu Eesti sõlmiti esialgsetel andmetel 1605 korteriomandi ostu-müügitehingut, mida oli veidi vähem kui 100 võrra vähem kui möödunud aasta jaanuaris ning enam kui 70 võrra vähem kui detsembris. Tehingute arvu langus on olnud laiapõhjaline, ehkki piirkonniti üsna erinev.
Pöörise uusarendus Mustamäel
Foto: Uus Maa

Uus Maa Kinnisvarabüroo kirjutab oma värskes turuülevaates, et Eestis jäi tehingute mediaanhind eelmise aasta detsembri näitajale siiski alla ning see tuli peamiselt Pärnu- ja Tartumaa pealt, kus uusarenduste maht oli aasta algusele omaselt väiksem kui detsembris (-4,9%). Tõenäoliselt jäävad hinnad püsivalt kõrgeks ka lähiajal, kuna tänane makromajanduse prognoos ei viita kuidagi sellele, et situatsioon peaks järsult halvemuse poole pöörduma.

Tallinn

Tallinnas müüdi 752 korterit, mis oli vaid 1 võrra väiksem kui detsembris ning ligi 60 võrra vähem kui möödunud aasta jaanuaris. Tallinn on aga ka suur turg, kus uusarenduste mahu kõikumine on väiksem kui väiksemates linnades ning samuti tuleb arvesse võtta ka eelmise aasta lõpu madalat võrdlusbaasi. Korterite hinnatõus ei näi aga vaibuvat ning teist kuud järjest sooritati Tallinnas tehingute mediaanhinna rekord, milleks on nüüd 1878 EUR/m2. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli see koguni 9,3% kõrgem.

Tartu

Tartus oli uusarendusturg jaanuaris loid, tehingute arv oli viimase 12 kuu lõikes väiksuselt teine, ületades vaid eelmise aasta veebruari taset. Kokku sõlmiti Tartus 121 tehingut ning nende mediaanhind oli 1276 EUR/m2, milles peegeldub üsna hästi ka tehingute struktuur, kuna tegemist oli viimase 12 kuu madalaima näitajaga.

Pärnu

Pärnus on turg uusarenduste müügi osas olnud pikemat aega rahulik ning nii olid jaanuari arvud võrreldes eelmiste kuudega üsna sarnased, näiteks võrreldes detsembriga tehingute arv hoopis suurenes ning võrreldes möödunud aasta jaanuariga samuti. Kokku sõlmiti Pärnus 55 tehingut mille mediaanhind oli 1094 EUR/m2.

Narva

Narvas suurenes tehingute arv kolmandat kuud järjest, ehkki tehingute mediaanhind püsib endiselt samal tasemel, kus ta on viimase aasta jooksul püsinud. Jaanuaris oli 57 tehingu mediaanhind 334 EUR/m2, Positiivse poole pealt võib välja tuua seda, et korterite pakkumishinna langus on Narvas pärast ligi 5 aastat langusperioodi viimased kuud peatunud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474