Autorid: Ardo Kesküla, Kaja Sõstra, Märt Leesment, Jaan Õmblus • 18. veebruar 2022

Statistikaameti analüütikud: usk kinnisvaramuinasjuttu saab ükskord otsa

Eestis arvatakse tihtipeale, et kinnisvara on võluinvesteering, mille väärtus saab ainult kasvada ja mille hinnad kunagi ei kuku. Ühtlasi ollakse veendumusel, et kinnisvara on üks ja ainus koht, kus rahapaigutus elab turvaliselt üle kõik majanduslikud tagasilöögid. Tore muinasjutt, kuid kas ühel päeval äkki reaalsus kohale ei jõua, küsivad statistikaameti blogis analüütikud Arko Kesküla, Kaja Sõstra, Märt Leesment ja Jaan Õmblus.
Statistikaameti analüütikud analüüsisid kinnisvaraturgu.
Foto: Meeli Küttim

Majanduses on nii, et kui väga suur osa majanduses osalejaid arvab ja käitub teatud viisil, siis turg paratamatult reageerib sellele. Ka siis, kui arvamustel ja käitumistel pole parasjagu üldse ratsionaalset sisu. Näiteks, kui kõik kardavad defitsiiti ja tormavad mõnd kaupa kokku ostma, tekibki kauba puudus, sest kõik ostetakse ära. Seda nimetatakse isetäituvaks ettekuulutuseks.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474