8. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiiev kütab kinnisvarainvestorite kirgi

Viimasel ajal on Ida-Euroopa populaarseimate kinnisvaraturgude hulka kerkinud ka Kiiev, kus omale kodu soetamine on kogu regiooni kalleim.

BBC sõnul on hinnad Kiievis vaid 2006. aasta kahe viimase kuuga tõusnud 10-25%. Uusi kortermaju kerkib kui seeni pärast vihma.

Üks sellistest on suurepärase asukohaga Triumphi-nimeline korteritekompleks, kus on olemas nii bassein, spaa kui maa-alune parkla. Kuigi maja valmimiseni on veel kuid, on pea kõik korterid juba müüdud.

Kuigi korterid müüakse Ukrainas maha vaid karbi kujul, on neljatoalise korteri hind seal umbes 1,2 miljonit krooni. See on hinnanguliselt - sest ametlikud andmed puuduvad - pea kolm korda kallim kui sama korter kahe aasta eest.

Korterite hinnatase on juba möödunud mõne ELi linna omast, näiteks Amsterdamist. Kõige kallimad korterid maksavad kuni 25 000 dollarit (295 000 krooni) ruutmeetrist ja niisuguse hinnaga korterid on tavaliselt 100-300 ruutmeetrised.

"Hämmastav! Kiievis on toimunud tohutu kinnisvarabuum. Ostsin kolme aasta eest korteri 30 000 dollariga, nüüd on see väärt kuni 200 000," ütles Tanja Plemenjuk kinnisvarafirmast NAI Pickard Commercial Real Estate Services.

Põhjused, miks nõudlus uute korterite järele tõuseb, on inimeste soov kolida välja vananenud nõukogudeaegsetest elamutest ja ukrainlaste usaldamatus pankade suhtes. Nii püütakse võimalikult palju sääste paigutada kinnisvarasse. Sellele lisandub hulk ülirikkaid ukrainlasi, kes investeerimisvõimalusi otsivad.

Suurima osa paisuvast buumist on aga tekitanud spekulandid, kes ostavad uued korterid kokku ja jätavad need tühjalt seisma, moonutades pakkumise ja nõudluse suhet veelgi.

Ometi on Ukraina endiselt üks Euroopa vaeseimaid riike. Odavaim kahetoaline korter maksab Kiievis 100 000 dollarit, tunduvalt rohkem, kui enamik inimesi keskmise palgaga (200 dollarit) suudaksid maksta. Seetõttu on korteriost paljude noorte jaoks vaid unistus.

Niisuguse buumi ning hindade ja palkade tasakaalutuse tõttu on karta, et Kiievi kinnisvaraturgu ähvardab ülekuumenemine.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474