29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooduspakkuja kasseerib hiljem mitmekordse hinna

Paljude valminud ehitiste puhul on tagantjärele välja tulnud puudused kvaliteedis ning ka ehitusajast mäletatakse peamiselt probleeme. Tulemusena on odava, kuid juhusliku ja näilise järelevalve teenuse osutaja vaid "kummitempel".

Viimasel ajal on sagenenud näited, kus omanikujärelevalveteenuse riigihangete pakkumuste maksumused erinevad väga palju. Suurim erinevus madalaima ja kõrgeima hinna vahel on olnud rohkem kui viiekordne. Leidub tellijaid, kes võtavad selliseid mitmekordseid hinnaerinevusi loomulikuna ning sõlmivad hankelepingu odavaima pakkujaga.

Nii käituda on mugav ning võib tunduda algul turvaline, kuid paneb tellija hiljem ebameeldivalt kahvli otsa.

Üheks põhjuseks omanikujärelevalveteenuse kvaliteedi devalveerumisel on teenuse sisu ja nõutava mahu ebapiisav kirjeldamine hankedokumentides. Samas tuleb see ka sellest, et pakkujad eiravad etteantud nõudeid. Toimub kvaliteetse teenuse osutamiseks piisava võimekuseta odavteenuse pakkujate lubamine hankele ning teenuse esitamine alla omahinna ehk dumping.

Kvaliteetse teenuse osutamine on võimalik ainult siis, kui insener kontrollib piisava tiheduse ja kestusega ehitusplatsil toimuvat. Kui tellija ei määra vähimat nõutavat kontrolli sagedust, kuid otsustamisel võtab aluseks ainult madalaima hinna, on ta n-ö "omast võttest selili". Sisuliselt käivad osa pakkujaid ehitusplatsil harvem, osa allkirjastab dokumendid kiiremini. Tulemusena on odava, kuid juhusliku ja näilise järelevalveteenuse osutaja vaid "kummitempel".

Kui kõik projektis osalejad on leitud samuti ainult madalama hinna alusel, tehaksegi töid formaalselt koostatud ehitusprojekti alusel. Ehituse peatöövõtjal puudub võimekus kontrollida alltöövõtjat ning ükski lepingupartner ei ole motiveeritud kõrget kvaliteeti tagama.

Odava järelevalveteenuse osutajaga võtab tellija endale peale teenuse ka kogu ehitise kvaliteedi ja maksumusega seotud riskid. Tagajärjed avalduvad suhteliselt hilises ehitusstaadiumis või kasutamise käigus. Sel juhul võib muudatuste tegemine olla korralikust järelevalvest kordades kulukam. Igal juhul on siis maksja tellija.

Tellijad peavad enne enne ehitusliku projekti käivitamist ja hangete korraldamist mõtlema enda jaoks läbi erinevate osalejate rollid ning oma peamised nõudmised nendele.

Samuti võivad olla eeskujuks paljud pikaajalise kogemusega ehitusetellijad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474