22. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandikul ehitusplatsidest ohutusega probleeme

Tööinspetsioon leidis Lõuna-Eesti ehitusplatse külastades, et väga sageli pole tööohutuse nõuded täidetud ja kuigi kaitseprillid ja -kiivrid ning turvarakmed olid töötajatele üldjuhul kätte jagatud, seisid need kolmandikul platsidel jõude.

„Tihti tuli ette, et ehitajad töötasid kõrgel, kuid turvarakmed või -köied lebasid maas töökoha vahetus läheduses. Kui töötajatelt küsisin, miks nad isikukaitsevahendeid ei kasuta, vastasid nad, et ei oska seda teha nii, et need töötamist ei segaks,“ kirjeldas tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni tööinspektor Harri Alaru.

Ehitustel, kus kasutati tellinguid, ei vastanud nende paigaldus valmistaja juhendi nõuetele igal viiendal kontrollitud juhul. Tellingute paigaldamisel ja kasutamisel olid kõige sagedamini esinevad puudused piirdeelementide, luukidega laudiste ja redelite puudumine või vale paigaldus. Sageli ei olnud tellingud seinale kinnitatud piisavalt tugevalt. Kaeve- ja mullatöödel ei olnud töötajate ohutus tagatud viiel juhul 20st: kaevise seina kalded olid ülemäära järsud või toestamata.

Töötajate olmetingimused olid sageli kesised. Laudade ja seljatoega toolidega sisustatud puhkeruum puudus täielikult 13 ehitusplatsil, kaasavõetud toidu säilitamiseks ja soojendamiseks ei olnud loodud võimalusi 19 platsil. Külm pesuvesi oli töötajatel olemas tänu tehnoloogilise vee kasutamisele ehitusprotsessis, ettenähtud valamuid ja sooja pesuvett ei olnud aga ühelgi kontrollitud platsil. Tualettruumid, kus oleks olnud võimalik pärast käimla kasutamist käsi pesta, puudusid kolmandikul platsidest.

2008. aasta septembris ja oktoobris toimunud sihtkontrolli käigus kontrolliti Tartu-, Põlva-, Valga, Jõgeva-, Viljandi- ja Võrumaa ehitusplatse, kokku oli ehitusplatse 34 ja seal töötas 425 inimest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474