5. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Surm müügiks

Emakakaelavähi aktivistide tuules müüsid kaks ravimifirmat mullu 10 miljoni krooni eest vaktsiine, kirjutab pikemalt Äripäeva sõsarleht Meditsiiniuudised.

Kaks HPV-vaktsiini tootvat ravimifirmat GlaxoSmithKline ja Merck Sharp Dohme on ilmselt endalegi üllatuseks saanud Eestis kümmekond kaitseinglit, kes neile lobitööga teed sillutavad.

Naiste kingitus on väärt umbes 5500 vaktsiinidoosi ehk 10 miljonit krooni aastas – just nii palju läheb vaktsiini Eestis.

Kümmekond noort naist, kes innukalt koos käisid ja juba kuu pärast esimese HPV-vaktsiini Eestis registreerimist emakakaelavähi teemal vestlesid, registreerisid end 2007. aasta kevadel MTÜks Naised Emakakaelavähi Vastu.

Nende missiooniks sai tõsta ühiskonna teadlikkust emakakaelavähi ennetamise ja avastamise võimalustest. Suviti tuuritavad nad koos saatega "Laulge kaasa", külmal ajal peavad terviseloenguid koolides. Tänavu kevadtalvel nõudsid nad riigikogus ümarlaual koos naistearstidega aru, kas ja millal riik HPV-vaktsiini riiklikku immuniseerimiskavva lisada kavatseb. Apteegihinnaga maksaks see 35 miljonit krooni aastas – sama summa kulutati eelmisel aastal kogu vaktsineerimisprogrammile. Umbes 7500 tütarlapse immuniseerimine tooks hinna muidugi oluliselt madalamale.

Praegu jookseb eratelekanalites MTÜ tellitud sotsiaalreklaam “Elusana oled sa ilusam”. Sotsiaalreklaami võib erinevalt tavareklaamist avaldada ka avalik-õiguslikus meedias ning sellele kehtivad maksusoodustused. Samas on retsepti shy;ravimite reklaamimine nii karmilt reglementeeritud, et seda võib näha vaid arsti- või farmatseudikoodiga inimene. Tõsi, vaktsiinidele on tehtud erand. Vaktsineerimist võib reklaamida, kui ei ole ära toodud ravimi ega tootja nime.

Loe asjaosaliste kommentaare pikemalt Meditsiiniuudistest

MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu (vasakult) Gerly Kedelauk, Pille Minev, Maret Soom, Heti Tulve, Herdis Ojasu, Diana Leht, Margit Kotkas, Tiina Ristimets ja Reet Roos teevad suviti koos saatega "Laulge kaasa" Roosa Bussi tuure.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474