6. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: Eesti energiasektor vajab 100 miljardit

Eesti energiasektor vajab lähema 15 aasta jooksul sada miljardit krooni investeeringuid, ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts täna riigikogus energeetika arengukava tutvustades.

Parts rõhutas mitmekesise ja säästva energeetika arendamise vajadust ja kuni sada miljardit krooni nõudvate pikaajaliste investeeringute olulisust energeetika arengusse. "Eesti energiasektor peab muutuma tänasest tõhusamaks ja ka keskkonnasäästlikumaks. Selleks tuleb meil investeerida ainuüksi elektri tootmisesse lähema 15 aasta jooksul ligi 50 miljardit krooni," ütles ta.

Partsi hinnangul on pikaajalise arengukava võtmemärksõnadeks mitmekesistatud energeetika, energiaturu avanemine ja ratsionaalne areng, mida iseloomustab uute tehnoloogiate toomine energiaportfelli. Arvestades ka põhjendatud kapitalivajadust energiatõhususe tõstmiseks, soojasektori eeldatavaid investeeringuid, elektri- ja gaasivõrkude arendusi on hinnanguline energiasektori investeeringute koguvajadus ministri sõnul Eestis 15 aasta jooksul kuni sada miljardit krooni.

Teine tähtis valdkond on tema sõnul energiasääst. "Oleme võtnud eesmärgiks mitte ületada praegust energiatarbimise taset ja mitte raisata primaarenergiat," lisas Parts. Samas tuleb ministri hinnangul tagada ka tulevikus piisav teadlaste ja võimekate inimeste hulk, kes arendaksid energeetikat ka aastal 2020.

Energeetika arengukavas on sarnaselt teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele ette nähtud Eesti energiaagentuuri ellukutsumine, mille eesmärk on olla energeetika riiklik ajutrust ning ka energiasektori investeeringute toetaja ja elluviija.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474