31. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinlased tõrjuvad Koidula röntgenihankelt konkurente

Kuigi Riigi Kinnisvara otsustas juba märtsi alguses, et parima pakkumise Koidula piirijaama röntgensüsteemi rajamiseks tegid sakslased koos siinsete ettevõtjatega, ei andnud otsus Hiina töötusgigandile Nuctechile rahu ning otsus vaidlustati.

Täna otsustab riigihangete ameti vaidlustuskomisjon, kas Koidula piirijaama paigaldatakse hiinlaste või sakslaste rongiröntgen.

Hankemenetluses esitasid ühise pakkumise AS YIT Ehitus, AS Optimus Systems ja Smiths Heinmann SAS, kes on valmis töö ära tegema 35 499 814 krooni eest. Teise ühispakkumise esitasid AS Harju Ehitus, AS Eltron, Nuctech Company Limited ja Nuctech Warsaw Company Limited. Nemad on valmis sama töö tegema 35 741 641 krooniga. Riigi Kinnisvara AS (RKAS) tunnistas 2. märtsil võitjaks esimese pakkumise.

Kaebus: võitnud pakkumine ei vasta nõuetele

Nädal hiljem kaebasid kaotajaks jäänud ühispakkujad RKASi otsuse riigihangete ameti vaidlustuskomisjoni. Neid esindab vandeadvokaat Indrek Lillo, kelle ametile saadetud neljaleheküljelisest kaebekirjast - juures ka seitse lisa - selgub, et võitjaks kuulutatud pakkumine ei vastavat hanketingimustes nõutule.

YIT Ehituse juhatuse liige Toomas Rapp ei mõista, miks nad pärast seda, kui on mitu korda vastanud hanke korraldaja põhjalikule küsimustikule, peaks seda taas riigihangete ametile kordama.

"Oleme kinnitanud, et meie pakkumine vastab riigihanke tingimustele. Loomulikult eeldab seda ka Riigi Kinnisvara. Nad küsisid üle, sest tõenäoliselt konkureerinud ettevõte hakkas küsimusi esitama," täpsustas Rapp.

Konkurentsivõitlus Hiina ja Euroopa vahel

"Oleme pakkumise teinud vastavalt hanketingimustele. Kummaline, kuid ikkagi tekkisid mingid lisaküsimused. Kohati tundub, et oleme sattunud Vana-Euroopa ja Hiina tootjate majanduskonkurentsi keskmesse," oli Rapp nördinud.

Surve, mis YIT Ehituse juhatuse liiget häirib, ei ole selle vaidluse juures ainus tähelepanuväärne tõik.

Nimelt muutis RKAS esialgu välja kuulutatud hanke tingimusi, sest algselt väljakuulutatud hankele oleks saanud tehnilisi tingimusi silmas pidades pakkumuse esitada ainult hiinlaste Nuctech.

Harju Ehituse üks omanikest Aavo Teder rääkis, et nad vaidlustasid hanke eelkõige hiinlaste ettepanekul, kelle hinnangul ei ole praegune võitja Smiths Heinmann SAS võimeline hankes nõutud tehnilistele tingimustele vastavat aparaati tootma.

Riigi Kinnisvara ASi õigus-ja hankeosakonna juhataja Merle Salmistu väitel pöördus Riigi Kinnisvara hanke võitjate poole täpsustavate küsimustega kaks korda, kokku seitsme küsimusega. "Tegemist on hankemenetluses tavapärase toiminguga, mis viidi sarnaselt läbi ka teiste pakkujate suhtes," lisas Salmistu.

Eile teatas RKAS riigihangete ameti vaidlustuskomisjonile, et nad ei kavatse oma otsust hanke võidu kohta üle vaadata.

MIS ON MIS

Läbivalgustussüsteem

• Peab tuvastama automaatselt rongikoosseisudes olevate vagunite ja konteinerite tunnusmärke ja numbreid hetkel, kui need piiri ületavad.

• Süsteem peab võimaldama jälgida ka üksikuid vaguneid ja konteinereid.

TASUB TEADA

• 2006. aastal võitis Nuctech teisel katsel riigihankekonkursi, mille alusel müüdi piirivalvele ning maksu- ja tolliametile 49 miljoni krooni eest läbivalgustustehnikat.

NUMBER

• 36,6% suuruse dumpinguvastase tollimaksu kehtestas Euroopa Komisjon 16. detsembril kuueks kuuks Hiinast pärit Nuctech Company läbivalgustussüsteemidele.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474